CNN se izvinjava Kini

CNN se izvinjava Kini

Si-En-En se u četvrtak izvinio kineskom listu Global Times zbog emitovanja u sredu u kojem je američki predstavnik Majkl Mekol optužio kinesku delegaciju da je ostala da sedi tokom ovacija ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom na sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Delegacija koja je sedela bila je Vijetnamska, prema kineskim izveštajima.

Mekol, republikanac iz Teksasa, rekao je za CNN u sredu da je sedeo ispred „kineske delegacije“ tokom govora Zelenskog na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, u ponedeljak. Mekol je rekao da dok su prisutni lideri stajali i aplaudirali ukrajinskom predsedniku, ova delegacija je ostala da sedi u tišini, pre nego što je izašla iz sale.

Si-En-En je prikazao video snimke diplomata na svojim mestima, a Mekol je rekao mreži da je scena „poslala jasnu poruku da oni ne podržavaju Ukrajinu”.

Međutim, Peking je negirao da su njegove diplomate u tom trenutku bile čak i u prostoriji, a portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin pozvao je Mekola da ispravi svoju izjavu. CNN je, međutim, prvo otklonio grešku.

„Žalimo zbog greške koja se pojavila u našem etru… obratili smo se Mekolovoj kancelariji za izjavu“, rekla je mreža Global Timesu u mejlu u četvrtak.

Global Times je u sredu objavio opširan članak o mešanju. Pozivajući se na druge izvore kineskih medija, list je primetio da je jedan od muškaraca na slici iza Mekola izgleda bio zamenik premijera Vijetnama. Vijetnamski mediji izvestili su ranije ove nedelje da će zamenik premijera Le Min Kai prisustvovati Davosu u ponedeljak i utorak.

Mekol, koji sedi u „kineskoj radnoj grupi“ Republikanske stranke, još se nije pozabavio incidentom.