Rojters: Članice EU se ne slažu oko novih sankcija Rusiji

Rojters: Članice EU se ne slažu oko novih sankcija Rusiji

Brisel nije postigao dogovor o novim sankcijama prema Rusiji zbog protivljenja Nemačke predloženom planu za kažnjavanje kompanija koje sarađuju sa Moskvom. Ova informacija dolazi iz izvora u Evropskoj uniji, prema Rojtersu koji se poziva na diplomatske izvore. Planirano je da članice EU raspravljaju o sankcijama, ali je to pitanje povučeno sa dnevnog reda sastanka u poslednjem trenutku.

Moguća ograničenja obuhvataju zabranu tranzita ruskog prirodnog gasa i plan za suzbijanje izbegavanja sankcija pozivanjem operatera EU na odgovornost za kršenja od strane podružnica i partnera u trećim zemljama. Prema informacijama iz Deutsche Presse-Agentur, Berlin izražava zabrinutost da bi nemačke kompanije mogle biti pogođene predloženim merama i teži da ograniči odgovornost podružnica na određenu robu ili da je potpuno eliminiše.

Članice EU su se nadale da će odobriti sankcije pre ukrajinskog mirovnog samita u Švajcarskoj, koji je zakazan za 15-16. Međutim, očekuje se da Rusija, Kina i Saudijska Arabija neće prisustvovati događaju, jer Moskva tvrdi da će Zapad iskoristiti samit da nameće ultimatume.

U odgovoru na vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, EU je stavila na crnu listu preko 2.100 subjekata i pojedinaca. SAD su nedavno uvele nove sankcije, ciljajući na Moskovsku berzu (MOEX), velike banke i IT sektor u Rusiji. Ograničenja su primorala MOEX da obustavi trgovanje američkim dolarima i evrima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da ruska Centralna banka može obezbediti stabilnost tržišta uprkos ovim merama.