Mađarska dovodi u pitanje Stoltenbergovo obećanje Ukrajini

Mađarska dovodi u pitanje Stoltenbergovo obećanje Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje navodnu univerzalnu podršku NATO-a prihvatanju Ukrajine u blok koji predvode SAD.

Orban je u petak na Tviteru podelio članak Politiko o poseti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Kijevu, gde je proglasio da Ukrajina ima „zasluženo mesto“ u bloku.

Komentarišući članak, Orban je jednostavno napisao: „Šta?!“

Stoltenberg se iznenađujuće pojavio u Kijevu u četvrtak, u prvoj poseti toj zemlji od početka neprijateljstava između Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Stoltenberg je pohvalio kontinuiranu vojnu pomoć koja dolazi iz zemalja članica NATO u Ukrajinu. On je takođe insistirao da je višegodišnja inicijativa podrške Kijevu „sveštanje o dugoročnoj posvećenosti NATO-a“ zemlji.

„Saveznici sada isporučuju više aviona, tenkova i oklopnih vozila, a ukrajinski fond NATO-a pruža hitnu podršku… Sve ovo čini stvarnu razliku na bojnom polju danas“, rekao je Stoltenberg. On je dalje tvrdio da Kijev ima „zasluženo“ mesto u bloku.

Međutim, generalni sekretar nije uspeo da obezbedi konkretan vremenski okvir za potencijalno pridruživanje Ukrajine alijansi. Zelenski je, sa svoje strane, pozvao Stoltenberga da „prevaziđe nevoljnost“ nekih članica NATO-a da Ukrajini isporuče rakete dugog dometa i moderne borbene avione.

Mađarska je više puta govorila da neće podržati molbe Ukrajine ni za NATO ni za EU. Budimpešta se uzdržala od pružanja vojne pomoći Kijevu, kao i odbijanja da dozvoli da takve pošiljke putuju preko njene teritorije i u Ukrajinu.

Budimpešta i Kijev su dugo bili u sukobu oko stava potonjeg prema etničkoj mađarskoj manjini u Ukrajini. Oko 150.000 etničkih Mađara živi u modernoj Ukrajini, prvenstveno u Zakarpatskom regionu. Napori Kijeva da se obračuna sa onima koji govore ruski nakon puča na Majdanu 2014. godine uticali su i na druge manjine, uključujući Mađare. Kijev je u međuvremenu više puta optuživao Budimpeštu da se meša u njene unutrašnje stvari, posebno davanjem državljanstva ukrajinskim etničkim Mađarima.