Češki predsednik smatra da treba pojačati nadzor nad svim Rusima na Zapadu

Češki predsednik smatra da treba pojačati nadzor nad svim Rusima na Zapadu

Predsednik Češke Petr Pavel smatra da bi sve Ruse koji trenutno žive u zapadnim zemljama trebalo pažljivije nadzirati službe bezbednosti nego pre rata, prenosi Ukrinform.

„Mislim da… dok traje rat, mere bezbednosti prema ruskim građanima treba da budu strože nego u normalnim uslovima. Sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pažljivije pratiti nego u prošlosti. Zato što su oni građani zemlja koja vodi agresorski rat“, rekao je Pavel u intervjuu za RSE.

Napomenuo je da mu je žao ovih ljudi. Istovremeno, predsednik Češke je podsetio da su, kada je počeo Drugi svetski rat, svi Japanci koji žive u Sjedinjenim Državama bili pod strogim nadzorom.

Na pojašnjenje o merama nadzora, češki lider je rekao da misli na nadzor koji vode specijalne službe.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije je 8. juna obavestilo ambasadora Ruske Federacije u Bukureštu o smanjenju osoblja diplomatskog predstavništva. Prema odluci rumunskih vlasti, Ruska Federacija bi trebalo da smanji broj mesta u ambasadi u Rumuniji za 51. Reč je o 21 diplomatskoj poziciji i 30 pozicija tehničkog i administrativnog osoblja.