Češka zamrznula imovinu sankcionisanih Rusa

Češka zamrznula imovinu sankcionisanih Rusa

Češka je zamrznula imovinu vrednu stotine miliona kruna ruskih državljana i kompanija koje su pod sankcijama EU uvedenim Moskvi od invazije na Ukrajinu.

Ovo je na češkoj televiziji izjavio premijer Petr Fijala.

Fiala je napomenuo da je zamrzavanje imovine teško jer ona često nisu izolovana, već su deo većih kompanija.

„Odlučni smo, zamrznuli smo imovinu ruskih oligarha za stotine miliona kruna… I nastavićemo to da radimo“, rekao je on.

Međutim, prema rečima premijera, biće potrebno izmeniti zakone kako bi postupak bio još brži i efikasniji. Zasad je, rekao je, potrebno razjasniti kako bi takva promena trebalo da izgleda.

U prošlosti je predsednik Miloš Zeman bio uporni protivnik sankcija, ali je posle ruskog napada na Ukrajinu pozvao na najoštrije moguće mere protiv Kremlja. Komentarišući ovu promenu stavova šefa države, Fiala je samo naveo da mu je drago što je političko predstavljanje Češke u ovoj vanrednoj i ekstremnoj situaciji bilo jednoglasno.

U Češkoj Republici, Biro za finansijsku analizu je odgovoran za osiguranje poštovanja sankcija. Ove nedelje je objavio da se bavi nekoliko slučajeva zaobilaženja sankcija. Neke kompanije su pokušale da prebace desetine miliona kruna, pa im je kancelarija zamrznula račune i pokrenula krivični postupak. Policija se trenutno bavi ovim slučajem.

Fiala smatra da Češka igra vodeću ulogu u Evropskoj uniji kada je reč o sankcijama. Podsetio je, na primer, da je Prag, zajedno sa Poljskom i Slovenijom, pripremio listu od deset koraka koje Unija mora da preduzme ako zaista želi da okonča rat u Ukrajini.

Među predloženim merama su isključenje svih ruskih banaka iz međunarodnog platnog sistema SVIFT i uvođenje oštrijih sankcija za celokupno poslovno okruženje povezano sa ruskim oligarsima.