Bugarska: Zabrana ruskim brodovima

Bugarska: Zabrana ruskim brodovima

Bugarska je u nedelju zabranila brodovima pod ruskom zastavom da uđu u svoje luke, dan nakon što su italijanske i rumunske vlasti učinile isto. Zabrane, koje su u skladu sa posljednjom rundom sankcija EU protiv Rusije, odnose se i na plovila koja su promijenila registraciju nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

„Svim plovilima registrovanim pod ruskom zastavom, kao i svim plovilima koja su promenila rusku zastavu, ili zastavu ili registraciju u pomorski registar u bilo koju drugu državu posle 24. februara, zabranjen je pristup bugarskim pomorskim i rečnim lukama“, navodi se u obaveštenju. na sajtu pomorske uprave zemlje, od četvrtka.

Od nedelje će ruskim brodovima takođe biti zabranjen pristup lukama u Italiji i Rumuniji. Obe zemlje su u subotu objavile saopštenja koja odražavaju tekst bugarskog saopštenja. Druge zemlje su ranije uvele zabrane, pri čemu je Irska prošlog ponedeljka objavila zatvaranje sopstvene luke, a Velika Britanija – koja nije u EU – zabranila je rusko otpremanje početkom marta.

Zatvaranje svih luka EU za ruske brodove predviđeno je u poslednjoj rundi sankcija bloka protiv Rusije objavljenoj ranije ovog meseca. Izuzeci od zabrane biće napravljeni za brodove u nevolji ili koji traže humanitarnu pomoć, ili za plovila koja prevoze energente, hranu ili medicinske potrepštine u EU.

Vazdušni prostor EU takođe je zabranjen za ruske avione od kraja februara, a Rusija je odgovorila na ovu zabranu zatvaranjem sopstvenog vazdušnog prostora za avione EU. Ovo je primoralo operatere da skupe obilaze puteve ka Aziji.

Zvaničnici EU trenutno pripremaju šestu rundu sankcija Rusiji, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za nemački tabloid Bild u nedelju. Ona je rekla da će nove kazne biti usmerene na ruski bankarski sektor i da mogu uključiti ograničenja na uvoz ruske nafte.