Bugarska predlaže da se objave svi evropski gasni kontakti sa Rusijom

Bugarska predlaže da se objave svi evropski gasni kontakti sa Rusijom

Bugarski premijer Kiril Petkov predlaže da se obelodane svi gasni ugovori koje su zemlje EU potpisale sa Gaspromom.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na BNR, on je to rekao posle sastanka sa italijanskim kolegom Mariom Dragijem.

„Gasprom postavlja različite uslove da zemlje EU plaćaju snabdevanje i zato moramo zajedno da rešimo ovaj problem“, rekao je Petkov.

On je prokomentarisao i odluku Nemačke i Italije da se saglase sa ruskim predloženim modelom plaćanja za isporuku gasa, ističući da stav Bugarske ostaje nepromenjen – potpuni odlazak od ruskog gasa i njegova zamena jeftinijom alternativom.

„Bugarska ne mora uvek da bude zemlja koja se pridržava dobrih ili loših praksi. Ponekad možemo da budemo lideri“, objasnio je on.

Međutim, napomenuo je – EU će imati jaku pregovaračku poziciju samo u slučaju zajedničkih pregovora.

„Imali smo apsolutni pritisak da pređemo sa evra na rublju. Koliko sam razumeo, mnogim zemljama članicama je ponuđeno dovoljno plaćanja u evrima i ne bi trebalo da brinu o konverziji. Dakle, očigledno postoje različiti uslovi, a mi još nismo ujedinićemo se zajedno, nećemo otkriti sve naše ugovore i nećemo razgovarati o tome kako da se nosimo sa ovim problemom, opasnost će ostati“, rekao je on.

Prema rečima Petkova, razlog za različite uslove je obim tržišta. Veća tržišta, poput Italije i Nemačke, nude bolje uslove, dok manja tržišta nude druge ponude.

Zbog toga će se na sledećem sastanku lidera 27 zemalja članica EU razgovarati o predlogu Bugarske o zajedničkom stavu o kupovini ruskog gasa.

Podsetimo, Gasprom je 27. aprila prekinuo isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja da plati u rubljama. Bugarska troši oko 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, uključujući više od 90% iz Rusije.

A 11. maja Bugarska je pristala da isporučuje tečni prirodni gas iz Sjedinjenih Država.

„Stvarne isporuke tečnog prirodnog gasa Bugarskoj po cenama nižim od Gaspromovih su dogovorene od juna“, navodi se u saopštenju bugarske vlade.