Bugari su glasali za novi parlament i na izborima za Evropsku uniju

Bugari su glasali za novi parlament i na izborima za Evropsku uniju

Bugari biraju novi parlament u nedelju, istovremeno učestvujući na izborima za Evropsku uniju koji su zasjenjeni domaćom političkom nestabilnošću i ekonomskom nejednakošću, kao i rastućom zabrinutošću zbog rata u obližnjoj Ukrajini.

To su bili šesti parlamentarni izbori u Bugarskoj za tri godine. Postojala je zabrinutost da bi umor birača i široko razočaranje političarima koji ne ispune obećanja o borbi protiv korupcije i uvođenju reformi mogli da dovedu do niske izlaznosti i još jednog fragmentiranog parlamenta.

Preliminarni rezultati se očekuju u ponedeljak u glasanju za 240 mesta u Narodnoj skupštini i za 17 poslanika u Evropskom parlamentu.

Prednjače na izborima za Narodnu skupštinu viđeni su kao partija desnog centra GERB koju predvodi trostruki premijer Bojko Borisov i reformistička koalicija Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska.

Nakon što su se borile protiv vrata na izborima u julu prošle godine, dve rivalske grupe pokušale su da razbiju politički ćorsokak formiranjem nelagodne vladajuće koalicije, ali je ona preživela samo devet meseci.

U žustroj kampanji za poslednje izbore, obe stranke su optužile drugu za korupciju, a analitičari su videli male šanse da ove dve stranke ponovo pokušaju da rade zajedno.

Još jedna koaliciona vlada „sada izgleda kao daleka perspektiva, s obzirom na niz skandala i velikih političkih neslaganja između dva bloka“, napisao je Mario Bikarski, viši analitičar za istočnu i centralnu Evropu u kompaniji za obaveštavanje rizika Verisk Maplecroft, u komentarima poslanim putem e-pošte.

„Kako sada stvari stoje, najverovatniji scenario su još jedan vanredni parlamentarni izbori na jesen“, dodao je on.

Bugarska je najsiromašnija članica Evropske unije i rizikuje da izgubi milijarde evra u fondovima EU za oporavak zbog nedostatka reformi. Potpuna integracija u otvorenu šengensku zonu i pristupanje evrozoni će verovatno biti dodatno odloženi.

Bugarska je takođe članica NATO-a, ali mnogi ljudi u bivšoj komunističkoj naciji dele proruska osećanja, a ruska invazija na Ukrajinu izazvala je dublje podele među Bugarima dok je ojačala podršku promoskovskim partijama.

Postoje indicije da bi ultranacionalistička partija „Vazrađenje“, koja se oštro protivi bilo kakvom delovanju protiv Rusije, mogla da dobije više mesta u Narodnoj skupštini, a takođe i da po prvi put izbori mesto u Evropskom parlamentu.