Britanski torijevci suočeni s istorijskim gubitkom na izborima, Laburisti blizu povratka na vlast

Britanski torijevci suočeni s istorijskim gubitkom na izborima, Laburisti blizu povratka na vlast

Britanski konzervativci će se suočiti sa istorijskim gubitkom na opštim izborima u julu, okončavajući svojih 14 godina na čelu Velike Britanije, pokazuju tri velike ankete u sredu.

Anketa koju su sproveli Savanta i Electoral Calculus za Telegraf predviđa da će Torijevci dobiti samo 53 mesta od 650 koliko ih ima na izborima u julu. Ne samo da bi ovo bilo najniži nivo svih vremena za Konzervativnu stranku, anketa je takođe predvidela da bi aktuelni lider Torijevaca i premijer Riši Sunak mogli da izgube svoje mesto u Ričmondu i Nortalertonu, što je udarac bez presedana za aktuelnog premijera.

Istraživanje Više u zajedničkom za podkast Nevs Agents pokazalo je da Torijevci idu ka dobijanju 155 mesta. Uprkos tome što su bili najoptimističniji za Torijeve u tri ankete MRP-a, ovo bi ih i dalje stavilo daleko ispod sadašnjih 344, i čak manje mesta nego što su imali 1997. godine, kada je Konzervativna partija poslednji put izgubila vođstvo od laburista.

U međuvremenu, YouGov je predvideo da će Torijevci pasti na 108 mesta. Sve tri ankete MRP-a predviđale su da će Konzervativna partija imati gori ishod od njihovog katastrofalnog rezultata iz 1906. godine, kada su izgubili ubedljivom pobedom liberala, sa 156 mesta prema 397.

Sve ankete predviđaju da će liberal-demokrate postići najbolje rezultate u godinama. YouGov je predvideo da će demokrate dobiti 67 mesta, što bi predstavljalo njihov najbolji rezultat na opštim izborima ikada. Više u Common-u ih je stavilo na 49 mesta, dok je Savanta na 50.

Sva tri istraživanja sugerišu da je lider Laburističke partije Sir Keir Starmer na putu da postane sledeći premijer, a sva tri predviđaju da će njegova stranka osvojiti više od 400 mesta – više od rekordne istorijskog pobede stranke 1997.