Britanski premijer sastaje se sa Bajdenom u Severnoj Irskoj

Britanski premijer sastaje se sa Bajdenom u Severnoj Irskoj

Britanski premijer Riši Sunak sastaće se sa Džoom Bajdenom u Severnoj Irskoj sledeće nedelje kada će američki predsednik doleteti da učestvuje u događajima povodom obeležavanja 25. godišnjice mirovnog sporazuma na Veliki petak, prenosi Rojters.

Pošto su pomogle u sklapanju sporazuma iz 1998., Sjedinjene Države su i dalje uticajan glas u politici Severne Irske i nastojale su da zaštite mir od pritisaka izazvanih izlaskom Britanije iz Evropske unije.

Sunak će pozdraviti Bajdena u utorak uveče kada Air Force One sleti u posetu koja će biti pažljivo posmatrana na obe strane irske granice u vreme povećane političke neizvesnosti u Severnoj Irskoj.

Sunak je domaćin svečane večere u sredu u znak sećanja na godišnjicu, navodi se u saopštenju njegove kancelarije u kojoj su navedeni neki detalji njegovog puta.

Bajden, koji često ponosno govori o svojim irskim korenima, boraviće i u Irskoj Republici, gde će posetiti Dablin i svoja dva doma predaka.

Sporazum na Veliki petak – potpisan 10. aprila 1998. – u velikoj meri okončao je trodecenijsko sektaško krvoproliće koje je potreslo Severnu Irsku od kasnih 1960-ih.

Međutim, godišnjica je zasjenjena jednogodišnjim bojkotom najveće probritanske unionističke partije Sjeverne Irske vlade koja je podjela vlasti centralna za mirovni sporazum. Demokratska unionistička partija ljuta je zbog trgovinskih pravila nakon Bregzita koja su pokrajinu tretirala drugačije od ostatka Velike Britanije.

U martu, britanska obaveštajna agencija MI5 povećala je nivo pretnje u Severnoj Irskoj sa domaćeg terorizma na „ozbiljan“ – što znači da je napad vrlo verovatan – iako se smatralo da taj potez nije povezan sa godišnjicom.

Bajden se povremeno sukobljavao sa britanskom vladom tokom pregovora o Bregzitu, ali je govorio u prilog nedavno dogovorenom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU za rešavanje nekih tenzija izazvanih prvobitnim sporazumom o Bregzitu.

Iako taj dogovor do sada nije uspeo da obnovi decentralizovanu vladu u Severnoj Irskoj, Sunak će nastojati da pojača svoju podršku pokrajini najavljujući samit kasnije tokom godine kako bi stimulisao međunarodne investicije.