Britanski premijer iznenada otkazao sastanak sa grčkim premijer zbog mermera Partenona

Britanski premijer iznenada otkazao sastanak sa grčkim premijer zbog mermera Partenona

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je razočarenje što je Dauning strit otkazao sastanak sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom zbog pitanja vraćanja mermera sa Partenona.

Kako piše „Evropska istina”, to proizilazi iz saopštenja na sajtu grčkog premijera.

Prema Micotakisovoj izjavi, britanski premijer je otkazao planirani sastanak „samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da se održi“. Iako direktno ne ukazuje na razlog, napominje da je „stav Grčke po pitanju partenonskih skulptura dobro poznat”.

„Nadao sam se da ću imati priliku da o njima razgovaram sa svojim britanskim kolegom uz glavne izazove međunarodne situacije: Gazu, Ukrajinu, klimatsku krizu, migracije. Onaj ko veruje u ispravnost i pravednost svojih stavova, nikada se ne plaši. suprotstavljanja argumenata“, dodao je on.

Sagovornici Bi-Bi-Sija u Dauning stritu potvrdili su da su Micotakisove izjave dan ranije u intervjuu za tu televiziju zaista bile razlog za otkazivanje premijerovog sastanka. Premijer Grčke nedavno je pokrenuo pitanje mermera Partenona, od kojih se neki čuvaju u Britanskom muzeju.

„Ne radi se o vraćanju artefakata čije vlasništvo dovodimo u pitanje. Smatramo da ove skulpture pripadaju Grčkoj i da su, u stvari, ukradene… To je kao da sam vam rekao da ste prepolovili Mona Lizu i polovina će biti u Luvru, a polovina u Britanskom muzeju“, rekao je on.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, sastanak Micotakisa i Sunaka trebalo je da se održi u utorak i da traje 45 minuta. Nakon njegovog otkazivanja, grčki premijer je bio „zbunjen“ i „iznerviran“.

Mermeri, poznati i kao skulpture Partenona, su drevno grčko blago Britanskog muzeja, koje je početkom 19. veka u Veliku Britaniju doneo britanski diplomata lord Elgin (otuda njihov drugi, britanski naziv – „Elgin mermers“ ).

Formalno, u Britaniji postoji zakon koji zabranjuje Britanskom muzeju da zauvek prenese mermerne statue Partenona nazad u Grčku. Ali britanske vlasti su ranije više puta isticale da nemaju nameru da to menjaju.