Britanski lider Keir Starmer obeležava 100 dana na funkciji

Britanski lider Keir Starmer obeležava 100 dana na funkciji

Britanski premijer Keir Starmer obeležava 100 dana na funkciji bez povoda za proslavu. Laburistička partija levog centra, koja je izabrana ubedljivo 4. jula, vratila se na vlast posle 14 godina, ali se suočava sa izazovima nakon nedelja prepunih konflikata i ekonomske ozbiljnosti. Istraživanja pokazuju da je Starmerov lični rejting opao, dok su laburisti tek neznatno popularniji od Konzervativne stranke koju su birači odbacili nakon godina sukoba i skandala.

Starmer je pobedio na izborima obećavajući da će okončati godine političkih nemira i skandala pod konzervativnim vladama, unaprediti sporo rastuću britansku ekonomiju i obnoviti ključne javne službe poput Nacionalne zdravstvene službe. Njegova vlada tvrdi da je postigla značajan napredak, okončavši dugotrajne štrajkove u zdravstvu i železnici, osnivanjem javne kompanije za zelenu energiju te donošenjem zakona koji jačaju prava radnika i zakupaca.

Međutim, Starmer se suočava sa izazovima kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Ujedinjeno Kraljevstvo se bori da ostvari značajan uticaj u međunarodnoj areni, naročito u svetlu sukoba na Bliskom istoku i ratova u Ukrajini. Takođe, nova vlada se suočava sa unutrašnjim krizama, uključujući antiimigrantske nemire koji su izbili u nekim gradovima tokom leta.

Najveći izazov za Starmera predstavlja spor rast britanske ekonomije, koji je ograničen rastom javnog duga i niskim ekonomskim rastom. Iako je upozorio da će kratkoročno biti teško, Starmer tvrdi da će javna potrošnja biti ograničena zbog prethodnih finansijskih odluka konzervativaca.

Vlada je već donela neke kontroverzne odluke, poput ukidanja isplate za grejanje penzionerima i prihvatanja skupocenih poklona od donatora, što je izazvalo negativne reakcije javnosti. Uz to, šefica osoblja Downing Streeta podnela je ostavku nakon medijskih otkrića o njenim prihodima, dok su neke greške u vođenju vlade dovele do percepcije nesposobnosti.

Naredni ključni događaj za vladu je određivanje prvog budžeta, što će biti testirano 30. oktobra. Vlada razmatra opcije za povećanje poreza na bogatstvo, poput kapitalnih dobitaka ili poreza na nasleđe, kako bi se rešili ekonomski izazovi.

Uprkos početnim teškoćama, vlada se nada da će pokazati rastuću ekonomiju i poboljšanje životnog standarda, sa ciljem da povrati poverenje birača. Starmer i njegov tim su fokusirani na isporuku rezultata i planova za unapređenje zemlje, nadajući se da će ubuduće uspeti da se izbore sa izazovima koji su im postavljeni.