Britanski dom lordova odbacio je premijerovu ključnu reformu imigracije

Britanski dom lordova odbacio je premijerovu ključnu reformu imigracije

Gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, odbacio je 22. januara vladin plan da deportuje migrante u Ruandu, gde moraju da čekaju odluku o tome da li će im dati azil, što je izazvalo kritike aktivista za ljudska prava i sporove unutar vladajuća Konzervativna partija, piše Skaj njuz.

U svojoj presudi, koju je podržao sa 214 glasova za i 171 protiv, Dom lordova se usprotivio kraljevoj ratifikaciji sporazuma između Britanije i Ruande o deportaciji migranata „dok se zaštite predviđene njime ne primene u potpunosti“.

Upravo na osnovu ovog sporazuma, koji uključuje aranžmane za „bezbedan” smeštaj britanskih tražilaca azila u Ruandi, vlada na čelu sa premijerom Rišijem Sunakom predstavila je svoj predlog zakona o imigraciji.

Dom lordova može samo da preporuči odlaganje ratifikacije ugovora, a ne odlaganje – za to je potrebna slična odluka Donjeg doma. Ali ako se njen stav ne promeni, usvajanje nacrta zakona Sunakove vlade može biti odloženo.

Vlada je osmislila šemu za deportaciju ilegalnih migranata u Ruandu da odvrati one koji traže bolji život od opasnog putovanja malim čamcima preko Lamanša i smanji migracioni pritisak na Britaniju. Za saradnju, Ruanda će dobiti sredstva za smeštaj deportovanih ljudi.

Britanski Vrhovni sud je prošle godine proglasio plan nezakonitim, nakon čega su britanska i ruandska vlada potpisale novi sporazum sa izvesnim garancijama bezbednosti za migrante.

Plan je izazvao burnu debatu u Predstavničkom domu i među članovima Britanske Konzervativne partije, čije je jedno krilo posvećeno radikalnim merama za smanjenje migracija, dok se drugo zalaže za poštovanje međunarodnog prava.