Britanija, Nemačka i Francuska će zadržati sankcije Iranu u okviru „nuklearnog sporazuma“

Britanija, Nemačka i Francuska će zadržati sankcije Iranu u okviru „nuklearnog sporazuma“

Predstavnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke složili su se u četvrtak da inkorporiraju niz sankcija UN protiv Irana u nacionalni zakon, omogućavajući im da ostanu na snazi i posle oktobra, kada se automatski ukidaju, navodi se u zajedničkom saopštenju spoljnopolitičkih resora tri države, koje citira „Evropska istina“.

U skladu sa odredbama iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. godine uz učešće Britanije, Nemačke, Francuske, kao i SAD, Kine i Rusije, od 18. oktobra 2023. godine uvedene su sankcije UN protiv iranskih fizičkih i pravnih lica uključenih u svoje raketne i nuklearne programe.

Tri evropske države se još uvek nisu povukle iz sporazuma (za razliku od SAD, koje su na takav korak preduzele još 2018. godine, optužujući Teheran da krši njegove uslove).

Oni su podsetili da su još u januaru 2020. godine pokrenuli mehanizam za rešavanje sporova predviđen sporazumom kako bi se rešili prekršaji od strane Irana. Ali posle tri i po godine odbio je da učestvuje u dijalogu. Pored toga, Teheran je skladištio više od 18 puta veće količine obogaćenog uranijuma i izgradio je široku mrežu nuklearnih objekata za njegovo korišćenje.

Stoga London, Berlin i Pariz smatraju da njihove jednostrane akcije nisu u suprotnosti ni sa iranskim nuklearnim sporazumom, ni sa međunarodnim pravom.

Podsetimo, suština iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Iran zaključio u julu 2015. sa Britanijom, Kinom, Nemačkom, Rusijom, SAD i Francuskom, bila je da ograniči nuklearni program Teherana kako bi mu otežalo dobijanje materijala za stvaranje nuklearne bombe u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Pošto je sporazum sada praktično mrtav, odnosi Irana sa Zapadom su se pogoršali tokom prošle godine, što je navelo Vašington i njegove saveznike da traže načine za deeskalaciju tenzija.