Brisel nezadovoljan amandmanima na reformu pravosuđa Poljske

Brisel nezadovoljan amandmanima na reformu pravosuđa Poljske

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova kritikovala je izmene u reformi pravosuđa Poljske, koje je donela pod pritiskom EU, koja je zapretila da Varšavi oduzme sredstva iz fonda za ekonomski oporavak nakon pandemije COVID-19, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AR.

Prema rečima Jurove, izmenjeni zakon „ne ispunjava” kriterijume koje zahteva EU, a Poljska neće dobiti sredstva iz fonda sve dok na pravno obavezujući način ne zagarantuje nezavisnost sudija.

Sa svoje strane, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će Varšava braniti svoju poziciju i očekuje da će sredstva biti izdvojena za ekonomski oporavak krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Moravecki je pomenuo i rat Rusije protiv Ukrajine, protiv kojeg treba odložiti sporove između saveznika.
Poljska je nagovestila spremnost da napravi ustupke EU u skandaloznoj reformi pravosuđa

Podsetimo, kontroverzna reforma pravosuđa Poljske bila je uzrok njenog sukoba sa Briselom. Evropski sud pravde je prošlog oktobra kaznio Varšavu jer nije odmah obustavila rad Disciplinske komore poljskog Vrhovnog suda do konačne presude u tom slučaju.

Pored toga, Evropska komisija je zamrznula finansiranje Poljske za prevazilaženje posledica pandemije koronavirusa.

Da bi deblokirali ova sredstva, poljske vlasti su išle da isprave skandalozni zakon. Konkretno, umesto skandaloznog Disciplinskog veća u Vrhovnom sudu biće formirano Profesionalno odgovorno veće, čijih 11 članova imenuje predsednik iz reda 33 sudije Vrhovnog suda. Članovi Disciplinske komore će moći ili da podnesu ostavke ili pređu u drugu komoru.

Zakon je sredinom juna potpisao predsednik Andžej Duda.

Zbog toga je još ranije Evropska komisija odlučila da deblokira dodelu sredstava Poljskoj. Međutim, ovaj korak izazvao je oštre kritike – nekoliko evroposlanika je čak pokrenulo prikupljanje potpisa za proceduru izražavanja nepoverenja predsedniku Evropske komisije.

Braneći odluku, Ursula fon der Lajen je naglasila da su investicije „vezane” za reforme i konkretna opredeljenja poljske vlade da obezbedi nezavisnost pravosuđa.