Orban: Brisel ignoriše volju birača

Orban: Brisel ignoriše volju birača

Nade građana Evrope poneverene su u Briselu, kada je partija desnog centra ušla u koaliciju sa socijalistima i liberalima, izjavio je u utorak mađarski premijer Viktor Orban.

Evropska narodna partija (EPP), koja se pozicionira kao desni centar, pristupila je levičarskom Progresivnom savezu socijalista i demokrata (S&D) u pregovorima o podeli četiri glavne uloge, piše u ponedeljak Politiko, pozivajući se na izvore bliske materija. EPP navodno želi drugi mandat za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, 2,5 godine za Robertu Metsolu kao predsednicu Evropskog parlamenta, kao i da deli mandat za predsedavanje Evropskim savetom.

„Volja evropskog naroda je danas u Briselu ignorisana. Rezultat evropskih izbora je jasan: desničarske stranke su ojačale, levica i liberali izgubili tlo pod nogama. EPP se, s druge strane, umesto da sluša glasače, konačno udružio sa socijalistima i liberalima: danas su se dogovorili i podelili među sobom čelne poslove u EU“, napisao je Orban na Ks (bivši Tviter) U utorak.

„Njih nije briga za volju evropskog naroda. Ne treba da budemo naivni: oni će nastaviti da podržavaju migracije i slaće još više novca i oružja u rat Rusije i Ukrajine“, napisao je mađarski lider, pozivajući ljude da se odupru „promigracionim i proratnim birokratama“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima da „večeras nema dogovora“ o stavovima, posle neformalnog sastanka evropskih lidera u ponedeljak. Međutim, jedan diplomata je za Politiko rekao da su se pregovarači dogovorili oko tri imena i da će razgovore nastaviti kasnije.

Na evropskim parlamentarnim izborima ranije ovog meseca došlo je do promene podrške desničarskim strankama u nekoliko država EU. Vladajuće koalicije u Nemačkoj i Francuskoj nadmašile su desničarske stranke. Centrističke stranke zadržale su većinu u Evropskom parlamentu, međutim, pri čemu je EPP predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen osvojila 190 od 720 mesta. Fon der Lajen je obećala da će zadržati Evropu na „proukrajinskom“ putu, nakon što je EPP obezbedila većinu u Evropskom parlamentu.