Brazilski lider uzvratio je Leonardu Dikapriju

Brazilski lider uzvratio je Leonardu Dikapriju

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro dao je sarkastičan odgovor filmskoj zvezdi i eko-aktivisti Leonardu Dikapriju, koji je pozvao mlade ljude u zemlji da glasaju na izborima 2. oktobra, nagoveštavajući da bi trebalo da pomognu u uklanjanju desničarskog šefa države sa funkcije .

Dikaprio, dugogodišnji kritičar Bolsonarovog stanja životne sredine, u četvrtak je na Tviteru istakao da je „Brazil dom Amazona i drugih ekosistema koji su kritični za klimatske promene“.

„Ono što se tamo dešava je važno za sve nas i glasanje mladih je ključno u pokretanju promena za zdravu planetu“, napisao je on, prilažući vezu ka veb stranici sa objašnjenjima kako da se registrujete na izborima.

Bolsonaro je u petak odgovorio ironičnom porukom, sugerišući da ga holivudska zvezda zapravo podržava.

„Hvala na podršci, Leo! Zaista je važno da svaki Brazilac glasa na predstojećim izborima. Naš narod će odlučiti da li želi da zadrži naš suverenitet u Amazonu ili da njime vladaju lopovi koji služe stranim posebnim interesima“, napisao je on.

Predsednik je zatim izrekao još jedan udarac, objavljujući snimak ekrana jedne od Dikaprijevih objava na Instagramu i insistirajući da je glumac koristio staru fotografiju iz 2003. da ilustruje požare koji su zahvatili Amazon 2019. godine.

„Postoje ljudi koji žele da uhapse brazilske državljane koji naprave ovu vrstu greške ovde u našoj zemlji. Ali ja sam protiv ove tiranske ideje. Tako da ti opraštam. Zagrljaji iz Brazila!” napisao je 67-godišnjak.

Prema zvaničnim podacima, krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu poraslo je za više od 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju, otkako je Bolsonaro preuzeo dužnost 2019.

Di Kaprio je ranije podržao pozive ekoloških grupa koje zahtevaju da sva ulaganja u Brazil budu uslovljena čvrstom posvećenošću vlade očuvanju amazonske prašume, koja se često opisuje kao „pluća planete“.

Međutim, ti pokušaji su uglavnom bili bezuspešni, a Bolsonaro ih je odbacio kao povredu brazilskog suvereniteta.

Predsednikov rejting je pao nakon početka pandemije Covid-19, a Brazil je postao jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu.

On je poslednjih meseci uspeo da povrati simpatije nekih birača, ali ankete pokazuju da i dalje zaostaje za svojim levičarskim rivalom Luizom Inasijom Lula da Silvom.

Istraživanje koje je sproveo FSB Peskisa ranije ove nedelje pokazalo je da je Lula, koji je bio predsednik Brazila tokom perioda snažnog ekonomskog rasta između 2003. i 2010. godine, na putu da pobedi Bolsonara sa 41 do 32 odsto u prvom krugu izbora.