Boris Džonson se povlači iz takmičenja za premijera Britanije

Boris Džonson se povlači iz takmičenja za premijera Britanije

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson povukao se iz trke za vođstvo stranke Torijevaca, čime je otvorio put ka premijerskom mestu u Velikoj Britaniji svom bivšem kancelaru Rišiju Sunaku, trenutno favoritu takmičenja.

U saopštenju objavljenom u nedelju uveče, Džonson je rekao da je preskočio „veoma visoku prepreku od 102 nominacije“ od poslanika i da bi se „zaista mogao vratiti u Dauning strit u petak“ i da bi bio „u dobroj poziciji“ da svoju stranku donese pobeda na opštim izborima 2024.

„Ali poslednjih dana sam, nažalost, došao do zaključka da to jednostavno ne bi bila prava stvar. Ne možete efikasno vladati ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu“, objasnio je Džonson.

On je otkrio da je došao do oba aktuelna kandidata za rukovodstvo – svog bivšeg kancelara Rišija Sunaka i njegove bivše sekretarke odbrane Peni Mordaunt – u nadi da će se „okupiti u nacionalnom interesu“. Međutim, objasnio je bivši šef vlade, „način da se to uradi“ nije pronađen.

„Zbog toga, bojim se da je najbolja stvar to što ne dozvoljavam da se moja nominacija nastavi i da dajem podršku onome ko uspe“, najavio je on.

Džonsonova izjava došla je na dan kada su neki od njegovih dugogodišnjih saveznika, uključujući Suelu Braverman, koja je bila državni tužilac u njegovoj vladi, podržali Sunaka.