Borel o odluci EU o izdavanju viza Rusima

Borel o odluci EU o izdavanju viza Rusima

Prema rečima šefa spoljnopolitičkog resora Evropske unije Žozepa Borela, ministri spoljnih poslova EU mogu da se dogovore o izvesnoj modifikaciji sadašnjih pravila za izdavanje viza građanima Rusije, prenosi „Evropska istina“.

Prema njegovim rečima, šefovi spoljnih poslova zemalja EU će narednih dana na sastanku u Pragu odobriti mere koje imaju za cilj dalje ograničavanje poseta ruskih državljana Evropskoj uniji. Istovremeno, prema Borelu, malo je verovatno da će to biti potpuna zabrana.

Visoki diplomata EU je rekao da prilikom razmatranja zahteva za izdavanje vize za državljane Rusije treba više pažnje posvetiti ličnosti podnosioca zahteva.

„Moramo delovati selektivnije. Ne treba zabraniti ulazak svim Rusima“, rekao je Borel u intervjuu za „Radio Liberti“, podsećajući da je od početka rata u Ukrajini Rusiju napustilo oko 300.000 ljudi.

„Većina su profesionalci, dobro obrazovani ljudi koji ne žele više da ostanu u Rusiji. Ne žele da idu na front i ne podržavaju rat. Ne žele da žive pod Putinovim režimom i odlaze. Mislim da ne treba da im zatvaramo vrata“, dodao je šef spoljnopolitičkog resora EU.

On je pomenuo takve kategorije ruskih građana kao studente i predstavnike civilnog društva.

U Pragu će od 30. do 31. avgusta biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Ranije je postalo poznato da je Češka kao kompromisnu ​​opciju iznela predlog za suspenziju viznog sporazuma sa Ruskom Federacijom. Ovaj korak podrazumeva povećanje takse za vizu sa 35 na 80 evra, kao i povećanje vremena za obradu zahteva za vizu i broja dokumenata potrebnih za to.

Baltičke države, Poljska i Finska aktivno se zalažu za potpunu suspenziju izdavanja viza građanima Rusije u EU. Umesto toga, Nemačka, zemlje južne Evrope zavisne od turizma i visoki diplomata EU Žozep Borel protivili su se takvom potezu.