Borel: EU spremna da nastavi da podržava Ukrajinu

Borel: EU spremna da nastavi da podržava Ukrajinu

„Evropska unija je ujedinjena u podršci Ukrajini i države članice ostaju spremne da nastave da podržavaju [Ukrajinu] sve dok je to potrebno“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, nakon neformalnog sastanka EU ministri odbrane u Pragu, prenosi Ukrinform.

On je primetio da se priliv vojne podrške Ukrajini nastavio, pa čak i povećao. Konkretno, podrška se sastoji ne samo od vojne opreme, već i od obuke ukrajinske vojske. Nisu donete konkretne odluke o pokretanju misije EU za obuku u Pragu. Borel je napomenuo da je u toku mnogo inicijativa pa je neophodno osigurati njihovu koherentnost. Svi ministri su se saglasili da je potrebno definisati pravne operativne parametre, koncept nove misije i dogovorili se da se pripreme izvrše u konsultacijama sa ukrajinskom stranom.

„Jasno je da moramo biti brzi i ambiciozni, [da] demonstriramo dodatnu vrijednost, fleksibilnost, još jednom zasnovanu na potrebama ukrajinskih oružanih snaga“, rekla je visoka predstavnica EU.

„Ukrajinski ministar odbrane, gospodin [Oleksij] Reznikov, pridružio nam se putem video konferencije i obavestio nas o najnovijim dešavanjima na terenu i o najhitnijim potrebama ukrajinske vojske i [njihovim] prioritetima. Moramo da odgovorimo na ove potrebe i jednoglasno smo se oko toga složili“, rekao je Borel.

Pored toga, ministri su zajedno sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropskog parlamenta razgovarali o globalnim posledicama ruske invazije, posebno o efektima ruskog naoružanja zaliha hrane, izvoza žitarica i snabdevanja energentima. „Bezbednosni izazovi se ne odnose samo na Ukrajinu. Postoje i drugi scenariji. Rusija povećava svoj negativan uticaj“, naglasio je Borel.

Odgovarajući na pitanje o ograničenju viza ruskih građana u zemlje EU, Borel je napomenuo da postoje različiti pristupi ovom pitanju među državama članicama EU. Danas, tokom neformalnog sastanka ministara, neće biti donete odluke o ovom pitanju, ali će neformalni Savet EU moći da utvrdi opštu političku orijentaciju u vezi sa putovanjima ruskih državljana u EU.

On je takođe primetio da je EU imala snažan paket ekonomskih i ličnih sankcija protiv Ruske Federacije, što ima ozbiljne posledice po rusku ekonomiju, uključujući tehnologiju, energetiku, transport i razvoj novih naftnih i gasnih polja.