EU razgovara o stvaranju bezbednosne misije za Moldaviju

EU razgovara o stvaranju bezbednosne misije za Moldaviju

Evropska unija će razgovarati o mogućnosti slanja misije u Moldaviju u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike, rekao je najviši diplomata bloka Žozep Borelj posle rezultata sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u ponedeljak.

„Trenutno, Moldavija nastoji da iskoristi misiju u okviru naše zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Nastavićemo da razgovaramo o mogućnosti stvaranja takve misije u Moldaviji, koja bi trebalo da podrži našeg kandidata jačanjem otpora stranim intervencijama i stabilizacijskim merama“, rekao je on. “ rekao je.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost podsetio je da blok podržava Moldaviju preko Evropskog fonda za mir i nedavno je iz njega izdvojio 40 miliona evra za moldavske snage bezbednosti.

Takođe, prema Borelju, Evropska unija će nastaviti mere za jačanje stabilnosti Moldavije u pozadini spoljnih pretnji.

„Jačanje bezbednosti je najbolji način da se osigura da ona ide napred evropskim putem. Moldavija je, kao i Ukrajina, deo evropske porodice, a njena budućnost leži u EU. To je apsolutno jasno i moramo to da razvijamo“, rekao je Borelj.

Sastanku šefova spoljnopolitičkih resora EU u ponedeljak je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Moldavije Nik Popesku, koji je pozvao Evropsku uniju da uvede sankcije oligarsima koji pomažu Rusiji da destabilizuje zemlju, usred optužbi da je Moskva pripremajući zaveru za rušenje vlade.

Podsetimo, predsednica Moldavije Maja Sandu je 13. februara održala poseban brifing, gde je otkrila detalje koje je iznela Ukrajina – Kremlj je navodno pripremao akcije sile u kojima su učestvovali diverzanti sa vojnom obukom izvan zemlje – iz Rusije. , Belorusija, kao i Srbija i Crna Gora.

Više o ovoj temi – u video blogu EuroPravda i u članku „Moldavija sa državnim udarom: zašto Maja Sandu menja vladu pod pretnjom hibridnog napada Ruske Federacije“