Predsednik Kirgistana: Bog mi je dao sposobnost da vidim u budućnost

Predsednik Kirgistana: Bog mi je dao sposobnost da vidim u budućnost

Predsednik centralnoazijske države Kirgistana Sadir Japarov tvrdi da može da predvidi budućnost nacije u narednim decenijama. On je takvu izjavu dao u petak, otprilike nedelju dana nakon što je otvorio srednju školu za talentovanu decu, za koju je rekao da bi trebalo da budu obučeni da predviđaju i definišu budućnost Kirgistana za jedan vek.

„Imam ovu [sposobnost]: da vidim šta će se dogoditi s našom nacijom za 20 ili 30 godina i kojim putem će ona ići“, rekao je 54-godišnjak u intervjuu lokalnoj novinskoj agenciji nakon otvaranja ceremonija. „Mora da mi je Bog dao ovaj osećaj“, rekao je on i dodao da „ne bi trebalo da izgleda kao da se hvalim“. Predsednik je tada tvrdio da „bilo ko“ poseduje slične sposobnosti i da može potencijalno da predvidi budućnost jednostavnim posmatranjem događaja koji se trenutno dešavaju.

Predsednik je tada kritikovao postojeći sistem zapošljavanja javnih službenika navodeći da je Kirgistan odustao od sistema profesionalne obuke nakon sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i da se u suštini opredelio za nepotizam.

Nacija će sada početi da obučava nove kadrove „od samog početka“, rekao je predsednik, dodajući da će „tek tada … moći da predvide budućnost Kirgistana za jedan vek koji dolazi i da definišu ovu budućnost“.

Očekuje se da će predsednička srednja škola koju je Japarov otvorio krajem avgusta ugostiti 400 učenika koji će biti primljeni na osnovu nacionalnog godišnjeg takmičenja. Na konkurs bi mogli da učestvuju nakon šest godina redovnih studija. U školu je za predstojeću školsku godinu primljeno svega 75 učenika.