Bocan-Harčenko: Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje Kosovo

Bocan-Harčenko: Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje Kosovo

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, nedavno je izneo značajne stavove o odnosima Rusije i Srbije, kao i o aktuelnoj situaciji u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Bocan-Harčenko je istakao da Rusija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući tzv. Kosovo, i naglasio da Srbija može računati na bezuslovnu podršku Rusije, posebno u Savetu bezbednosti UN, gde Rusija ima status stalnog člana. Ovo je deo šireg konteksta u kojem se odvija diplomatska dinamika između dve zemlje, s obzirom na pitanje Kosova i Metohije.

Ambasador je takođe osudio „izvanredni slučaj“ koji se pokušava nametnuti za Kosovo, ocenivši to kao političku bahatost i glupost. Ovaj stav Rusije ukazuje na duboko ukorenjene političke razlike između Zapada i Rusije u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

Dodatno, Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija podržala zahtev Srbije za vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, izražavajući želju da se pitanje Kosova vrati na sto Saveta bezbednosti kao ključni forum za regulisanje i normalizaciju situacije.

U intervjuu, ambasador je takođe dotakao pitanje sukoba u Ukrajini. On je naglasio da su ciljevi Rusije u ovom sukobu jasno određeni, uključujući demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, kao i obezbeđivanje bezbednosti Donbasa i drugih ruskih regija, uz istovremeno osiguranje bezbednosti same Rusije. Ovo izlaganje ilustruje postojanje snažnih geopolitičkih interesa Rusije u Ukrajini, koji su predmet široke međunarodne debate.

Što se tiče odnosa između Rusije i Srbije, Bocan-Harčenko ističe prijateljske odnose dve zemlje i naroda. On pohvaljuje srpski suverenitet i nacionalni interes, uprkos pritiscima koje trpi zbog svoje podrške Rusiji. Ovi komentari oslikavaju složenost diplomatskih odnosa Srbije i njenih strategijskih pozicija u odnosu na Zapad i Rusiju.

Na kraju, ambasador Bocan-Harčenko iznosi očekivanja Rusije u vezi sa daljim razvojem događaja u Ukrajini, ističući da Rusija želi da osigura svoje strateške interese i bezbednost, ali i da neguje prijateljske odnose sa Srbijom i drugim zemljama. Ovi komentari odražavaju duboke političke i bezbednosne izazove sa kojima se Rusija suočava u regionu, dok istovremeno nastavlja da gradi svoje međunarodne odnose.