Blumberg: Turska postavila uslove za imenovanje Rutea za generalnog sekretara NATO-a

Blumberg: Turska postavila uslove za imenovanje Rutea za generalnog sekretara NATO-a

Turska traži uveravanja o nepristrasnosti holandskog premijera Marka Rutea, koji se smatra najverovatnijim kandidatom za novog generalnog sekretara NATO-a, pre nego što odobri njegovo imenovanje, piše agencija Blumberg.

Prema sagovornicima Blumberga, Ankara želi da se uveri da Rute ili bilo koji drugi budući generalni sekretar NATO-a neće biti pristrasan prema evropskim članicama alijanse i da se neće poigravati sa Grčkom i Kiprom, sa kojima Turska ima zategnute odnose.

Takođe, turska strana želi da joj budući generalni sekretar omogući ulazak u partnerske programe NATO-a sa EU i garantuje da neće biti ograničenja izvoza odbrambenih proizvoda u Tursku između saveznika u Alijansi.

Blumbergovi sagovornici kažu da je Ankara u principu naklonjena Ruteu kao budućem generalnom sekretaru NATO-a. Ali još nije dobio spisak turskih zahteva.

Sadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu mandat ističe u oktobru 2023. godine, a odluku o njegovom nasledniku moraju jednoglasno doneti sve članice NATO-a. Prema pisanju medija, Mark Rute je izraziti favorit za tu objavu.

Pored Rutea, interesovanje za mesto generalnog sekretara NATO izrazili su i letonski ministar spoljnih poslova Kristijanis Karinš i premijerka Estonije Kaja Kalas.