Blinken će posetiti Severnu Makedoniju, pa ide u Izrael

Blinken će posetiti Severnu Makedoniju, pa ide u Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken planira posetu Severnoj Makedoniji, Izraelu, Zapadnoj obali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom ove sedmice, prema saopštenju Stejt departmenta. Cilj posete je pojačati pritisak za obezbeđivanje veće humanitarne pomoći Gazi i rad na oslobađanju svih talaca koje je oteo Hamas.

Posle učešća na samitu ministara spoljnih poslova zemalja NATO alijanse u Briselu, Blinken će sutra predvoditi američku delegaciju u Severnoj Makedoniji, u čijem glavnom gradu Skoplju će se sastati šefovi diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Blinken će tokom posete razgovarati o planovima Vašingtona u vezi s Gazom, posebno ako Izrael bude u mogućnosti eliminisati pretnju izraelske bezbednosti koju predstavlja Hamas, kako je najavio zvaničnik Stejt departmenta. Očekuje se da će Blinken naglasiti potrebu za nezavisnom palestinskom državom i diskutovati o ovim pitanjima tokom posete regionu.

Pored toga, Blinken će učestvovati na klimatskom samitu UN COP28 u Dubaiju. Ova poseta dolazi u ključnom trenutku kada se SAD angažuju na rešavanju pitanja u regionu Bliskog istoka, sa fokusom na humanitarnoj pomoći i pronalaženju održivih rešenja za dugotrajne sukobe.