Bivši Trampov savetnik nudi da svedoči u istrazi Kongresa

Bivši Trampov savetnik nudi da svedoči u istrazi Kongresa

Bivši bliski savetnik Donalda Trampa Stiv Benon pristao je da svedoči pred panelom američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol 6. januara 2021, prema izveštajima medija u nedelju, usred pitanja o uslovima njegov izgled.

Si-En-En, Njujork tajms i Vašington post izvestili su o njegovom promeni mišljenja uoči suđenja Benonu 18. jula po dve optužbe za krivično nepoštovanje Kongresa zbog prethodnog odbijanja da svedoči ili da pruži dokumente.

Rekli su da je Benonov advokat Robert Kostelo pisao komitetu Predstavničkog doma i rekao da će se Tramp, bivši predsednik, odreći privilegije izvršne vlasti koju je Benon naveo u odbijanju da svedoči.

Trampa je mučilo da niko od njegovih pristalica nije svedočio u njegovu odbranu na saslušanjima odbora koja su, odvojeno od suđenja, fokusirana na napad Trampovih pristalica koji žele da zaustave u Kongresu potvrdu o Trampovom porazu od Džoa Bajdena u novembru 2020. izbori.

Predstavnica Zoe Lofgren, demokrata iz komiteta, rekla je za CNN da je panel primio pismo u subotu oko ponoći i „očekujem da ćemo se čuti od njega“.

Nije bilo jasno da li će Banon pristati na praksu komiteta da privatno intervjuiše svedoke pre mogućeg javnog svedočenja. U izveštajima medija navodi se da je u Kostelovom pismu komitetu navedeno da Benon želi da svedoči na javnom saslušanju.

„Obično mi dajemo izjave“, rekao je Lofgren za CNN. „Ovo se nastavlja iz sata u sat. Želimo da dobijemo odgovore na sva naša pitanja. A to ne možete da uradite u živom formatu.“

Lofgren je dodao: „Imamo mnogo pitanja za njega.“

Tokom svih saslušanja izabranog komiteta, javnosti su pokazani video snimci svedočenja svedoka pod zakletvom iza zatvorenih vrata.

Veće Predstavničkog doma saopštilo je da nema komentara o mogućnosti da Banon svedoči, a Kostelo nije odmah odgovorio na upite Rojtersa. Komisija bi trebalo da održi javna saslušanja u utorak i četvrtak ove nedelje.

Benon, istaknuta ličnost u desničarskim medijskim krugovima, bio je arhitekta Trampove predsedničke pobede 2016. i bio je glavni strateg Bele kuće 2017. godine.