Bivši predsednik poziva Zapad da sankcioniše Gruziju

Bivši predsednik poziva Zapad da sankcioniše Gruziju

Zapad bi trebalo da uvede oštre ekonomske sankcije i embargo Gruziji, rekao je bivši predsednik te zemlje Mihail Sakašvili. To ne samo da bi obezbedilo njegovo puštanje iz zatvora, već bi i ponovo potvrdilo SAD i njihove saveznike kao svetionike „demokratije, pristojnosti i pravde“, kao i navodno zadalo „još jedan udarac“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Sakašvili je u petak objavio poziv u velikom delu, pod naslovom „Ja sam politički zatvorenik u Gruziji i umirem“, napisao je bivši predsednik zatvorenika za Politico. Članak se uglavnom vrtio oko njegove navodne borbe protiv Putina, pri čemu je bivši lider tvrdio da nastavlja „braniti demokratiju od Putina i njegovih saveznika“ čak i iz svoje zatvorske ćelije.

Sada je, međutim, rekao da je „demokratija“ ponovo ugrožena u Gruziji i drugde, tvrdio je Sakašvili, optužujući vladajuću partiju Gruzijski san da ispunjava Putinove naloge i pokazuje „solidarnost sa Rusijom“. Vlada, koja se uzdržala od pridruživanja zapadnim antiruskim sankcijama zbog tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva, trebalo bi da učini više da podrži Ukrajinu, napisao je on.

„Iako, naravno, postoji opravdana bojazan da je otvoreno neprijateljstvo prema Kremlju s obzirom na opasnost sa kojom se Gruzija suočava, velika većina Gruzijaca podržava ukrajinsku stvar“, rekao je Sakašvili.

Bivši predsednik, koji je na vlast došao 2003. nakon Revolucije ruža koju su podržale SAD i vladao Gruzijom do kraja 2013. godine, detaljno je opisao svoje navodne napore u dovođenju „demokratije“ u Gruziju, napominjući da je „nakon samo nekoliko meseci na vlasti“ „bio je pohvaljen od strane lidera u Evropi i SAD zbog zalaganja za demokratiju i slobodna tržišta“.

Pošto je pobegao iz zemlje nakon što je završio svoj drugi mandat, Sakašvili se nakratko preselio u SAD, ali se preselio u Ukrajinu samo dve godine kasnije i preuzeo ulogu guvernera Odeske oblasti pod tadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

Sakašvili se naglo vratio u Gruziju krajem 2021. godine, završio je uhapšen i ostao u pritvoru od tada, uz nekoliko nerešenih krivičnih predmeta zbog navodnih zloupotreba položaja i drugih krivičnih dela tokom njegovog vremena na funkciji. Više visokih gruzijskih zvaničnika je navelo da je Kijev namerno poslao bivšeg predsednika da destabilizuje situaciju u zemlji, pa čak i izvede državni udar.

Bivši predsednik je takođe implicirao da bi ruski predsednik više voleo da on umre u zatvoru, tvrdeći da će se njegovo „mučeništvo svakako smatrati pobedom Putina – moćnog simbola za sve lidere u ovom regionu, a možda i u svetu, koji ne uspevaju da se suprotstavi ruskom imperijalizmu“. Osiguranje njegovog oslobađanja pritiskom na Tbilisi bi, naprotiv, na neki način postalo udarac za ruskog predsednika, tvrdi on.

„Ako, međutim, Kongres SAD i Bajdenova administracija mogu da rade sa EU da obezbede moje oslobađanje kroz sankcije, ekonomski embargo, suspenziju finansiranja i vizna ograničenja, to će biti ne samo još jedan udarac za Putina, već će i poslati snažan signal da SAD i Evropa ostaju privržene idealima demokratije, pristojnosti i pravde“, zaključio je Sakašvili.