Bivši poljski ministar spoljnih poslova primao novac od UAE

Bivši poljski ministar spoljnih poslova primao novac od UAE

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske, poslanik u Evropskom parlamentu Radoslav Sikorski dobija 93.000 evra godišnje za članstvo u savetodavnom odboru te organizacije od Ujedinjenih Arapskih Emirata i verovatno je glasao u njihovu korist u Evropskom parlamentu, prenosi „Evropska istina“.

Autori istrage, objavljene u sredu, tvrde da Sikorski nekoliko puta godišnje putuje u Ujedinjene Arapske Emirate, gde odmara besplatno u luksuznim odmaralištima. Godišnje mu se plaća i 93.000 evra za konsultacije oko organizacije konferencije „Sir Bani Ias Forum”, na kojoj je od 2017. godine član savetodavnog odbora.

Pored Sikorskog, u savetodavni odbor su pozvani i drugi bivši političari, među kojima i bivši premijeri Australije i Švedske, Kevin Rad i Karl Bilt. Na samoj konferenciji učestvuje grupa od oko 150 političara i analitičara, događaj se odvija iza zatvorenih vrata bez učešća medija.

Analiza NRC-a pokazala je da je bivši lider poljskog ministarstva spoljnih poslova glasao za podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata i njihovog saveznika Saudijske Arabije – uglavnom u skladu sa stavom njegove grupe u Evropskom parlamentu. Na primer, protivio se prestanku snabdevanja ovim zemljama oružjem koje se koristi u ratu u Jemenu.

Sikorski je takođe podržao pokušaj da se ublaži rezolucija Evropskog parlamenta o smrtnim presudama u Saudijskoj Arabiji, koja je imala za cilj da osudi pogubljenje disidenata. Političar je podržao pominjanje u tekstu da Saudijci poslednjih godina izriču sve manje smrtnih kazni, a da su zemlje poput Kine i Irana u tom pogledu gore od Saudijske Arabije.

Osim toga, Sikorski nije obavestio Evropski parlament da je u novembru 2022. godine prisustvovao konferenciji u UAE o trošku zemlje. Poslanici Evropskog parlamenta su dužni da prijave takva putovanja. Prema rečima Sikorskog, u njegovom slučaju to nije bilo potrebno, pošto nije putovao kao član Evropskog parlamenta.

NRC napominje da je nemoguće dokazati direktan uticaj na odluku Sikorskog, ali je on zauzeo stav koji odgovara UAE, a takođe redovno kritikuje glavnog konkurenta Emirata – Iran – za odnos vlade prema svojim građanima i zalaže se za jačanje sankcija. protiv toga.

U komentaru za NRC, Sikorski je rekao da je o svim pitanjima koja se tiču UAE i Saudijske Arabije glasao u skladu sa preporukama svoje političke grupe. „Iz ovoga se vidi da moje članstvo u savetodavnom odboru Sir Bani Ias foruma nema nikakve veze sa mojim glasom kao poslanika u Evropskom parlamentu“, dodao je političar.

Već nakon objavljivanja članka, Sikorski je objavio detaljan odgovor na Tviteru. Tamo nagoveštava da je dve godine pre izbora u Evropski parlament bio pozvan u savetodavni odbor „Sir Bani Ias Foruma“, a o njegovim prihodima Evropski parlament pažljivo proglašava.

Treba napomenuti da je Sikorskijev prijem sredstava iz UAE postao poznat u pozadini korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu u vezi sa podmićivanjem njegovih sadašnjih i bivših zvaničnika. U okviru istrage, između ostalih, privedena je i bivša potpredsednica Eva Kajli, koja je optužena za nezakonito lobiranje u korist Katara. Evropski parlament je, u vezi sa istragom, suspendovao glasanje o davanju bezviznog režima za državljane Katara u EU, a udaljio je i osumnjičenu za korupciju Kajli.