Medvedev: Bivši gruzijski lider Sakašvili potpuno odgovoran za rat 2008

Medvedev: Bivši gruzijski lider Sakašvili potpuno odgovoran za rat 2008

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili platio je cenu za podsticanje sukoba sa Rusijom 2008. godine, završivši kao parija u svojoj zemlji, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev u intervjuu za RT i TASS u petak.

Petodnevni rat izbio je u noći 8. avgusta 2008. godine, kada je Sakašvili, koji podržava SAD, poslao trupe u gruzijski otcepljeni region Južne Osetije, granatirajući bazu ruskih mirovnih snaga u tom procesu. Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, još jednog otcepljenog regiona, 26. avgusta, ubrzo nakon što je porazila gruzijsku vojsku.

Medvedev je u to vreme bio predsednik i naredio je ruskim snagama da intervenišu kada je gruzijska vojska napala ruske mirovne snage, koje su bile stacionirane u Južnoj Osetiji od 1990-ih. On je rekao da Sakašvili snosi punu odgovornost za krvoproliće od pre 15 godina.

„Sa gruzijske strane, [Sakašvili] je doneo odluku da započne agresiju“, rekao je Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije. Sakašvili se predao sopstvenom „naduvanom samopoštovanju koje ga je na kraju pretvorilo u politički leš“, dodao je Medvedev, opisujući bivšeg gruzijskog lidera kao „psihopatu“.

Upitan da li bi Sakašvili trebalo da se suoči sa tribunalom zbog svoje odluke da započne rat 2008, Medvedev je odgovorio da su ga „Bog i istorija već osudili na najoštriji mogući način“. Sakašvili se „pretvorio u pariju u svojoj zemlji“, dodao je on.

Sakašvili je izglasan van funkcije 2012. i pobegao je u SAD. Nakon kratkog boravka kao političar u Ukrajini 2015-16, vratio se u Gruziju. On trenutno služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja i prošle godine mu je izrečena dodatna optužnica, uključujući i nasilno rasturanje antivladinog protesta u Tbilisiju 2007. godine.

Političar insistira da je tužilaštvo politički motivisano. Njegovi branioci tvrde da Sakašvili, koji je značajno smršavio u pritvoru, ne dobija adekvatnu medicinsku negu.