Bivši general: Poljska treba da „polaže pravo” na ruski region

Bivši general: Poljska treba da „polaže pravo” na ruski region

Bivši komandant poljskih kopnenih snaga sugerisao je da bi Varšava trebalo da pokuša da zauzme Kalinjingrad od Moskve.

Varšava bi trebalo da traži da „zatraži“ Kalinjingradsku oblast od Rusije, rekao je general Valdemar Skržipčak. Region je „pod ruskom okupacijom od 1945. godine“, izjavio je bivši komandant poljskih kopnenih snaga u emisiji „Super ekspres“ u petak.

„Možda bi vredelo tražiti to, kao što je nekada bilo sa vraćenim teritorijama“, rekao je Skrzipčak, misleći na istočne nemačke teritorije uključene u Poljsku nakon poraza nacističke Nemačke. „Možda bi vredelo tražiti ovu Kalinjingradsku oblast, koja je, po mom mišljenju, deo teritorije Poljske.

Nakon poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, njen region Istočne Pruske bio je podeljen između Sovjetskog Saveza i Poljske. SSSR je dobio otprilike jednu trećinu zemlje u regionu, uključujući grad Konigsberg (od tada poznat kao Kalinjingrad), čime je uspostavljena moderna Kalinjingradska oblast. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, region je ostao ruska enklava, koja se graničila sa Poljskom i Litvanijom.

Smelu tvrdnju koju je izneo Skrzipčak osudili su ruski zvaničnici, a guverner Kalinjingrada Anton Alihanov je izjavio da je poljski general očigledno tražio povratak u 17. vek. Tada je Prusko vojvodstvo bilo vazal krune Poljske, ali nikada nije bilo stvarni deo Poljske.

„Samo ne razumem kako se Pruska pretvorila u Poljsku u generalovom umu“, rekao je Alihanov listu Komsomolskaja pravda. „Ovo je, naravno, neverovatno. Istočna Pruska je, strogo govoreći, Nemačka. Setimo se ovoga, očigledno za razliku od generala.

Imajući u vidu istoriju moderne Poljske i njenih zemalja, Varšava ne bi trebalo da pokušava da menja granice i iznosi teritorijalne pretenzije, upozorio je Alihanov.

„Ako su svi ovi generali toliko ‘pametni’ onda možemo da se setimo raznih vrsta istorijskih trenutaka, sasvim novijih, ne posle 20. veka“, rekao je zvaničnik. „I doći ćemo do zaključka da je veoma veliki deo zemlje koja je sada Poljska, u stvari, osvojen, oduzet od nacističke Nemačke i prenet kao poklon od Sovjetskog Saveza poljskom narodu.