Bela kuća odbija da se izjasni o uklanjanju Rusije iz G20, ali ostavlja otvorenu mogućnost

Bela kuća odbija da se izjasni o uklanjanju Rusije iz G20, ali ostavlja otvorenu mogućnost

Bela kuća je u sredu ostavila otvorenom mogućnost da bi Rusija mogla da bude izbačena iz Grupe dvadeset, ali je odbila da se javno izjasni o izveštajima da SAD i saveznici žele da se ta zemlja ukloni iz grupe.

„Ne verujemo da to može da bude uobičajeno sa Rusijom i međunarodnim institucijama“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima za Air Force One, na direktno pitanje da li bi Rusija mogla da bude izbačena sa foruma. „Što se tiče konkretnih odgovora na takvu vrstu pitanja, za G20 ili druge međunarodne organizacije, želimo da imamo priliku da se konsultujemo sa našim savezničkim partnerima širom sveta… pre nego što javno dam mišljenje o tom pitanju.

Kako je CNN ranije preneo, Kina je u sredu rekla da nijedna članica G20 nema pravo da „protera drugu zemlju“ sa međuvladinog ekonomskog foruma, usred izveštaja da SAD i njeni zapadni saveznici procenjuju da li Rusija treba da ostane u grupi velikih ekonomija. nakon invazije na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin „želi da ide“ na samit G20 u Indoneziji u novembru, rekao je u sredu ruski ambasador u Džakarti, takođe kao odgovor na te izveštaje.