Bela kuća odbija da isključi podršku invaziji Nigera

Bela kuća odbija da isključi podršku invaziji Nigera

SAD se neće obavezati da podržavaju ili se suprotstavljaju potencijalnoj invaziji Nigera svojih zapadnoafričkih suseda, rekao je novinarima u sredu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Govoreći na brifingu Stejt departmenta, Kirbi je izjavio da SAD žele da se pritvoreni predsednik Nigerije Mohamed Bazum oslobodi iz zatočeništva i vrati na vlast, nakon što su njegovu prozapadnu vladu zbacili visoki vojni lideri prošlog meseca.

Upitan da li će Vašington podržati vojnu intervenciju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) predvođene Nigerijom za obnavljanje Bazumove vlade, Kirbi je bio dvosmislen.

„Neću da spekulišem o intervenciji ECOVAS-a ili bilo koga drugog na ovaj ili onaj način“, rekao je on. „I dalje verujemo da ima vremena i prostora za diplomatiju da nas dovede do rezolucije koja poštuje volju naroda Nigerije.

ECOVAS je prošle nedelje aktivirao rezervne snage nakon što je nova vojna vlada Nigera ignorisala ultimatum da oslobodi Bazum i da se odrekne vlasti. Pregovori između vođa puča i regionalnog bloka su u toku, dok se zvaničnici EKOVAS sastaju ove nedelje u Gani kako bi doneli konačnu odluku o vojnoj akciji, a odluka se očekuje u petak.

Međutim, strana podrška za invaziju ECOVAS-a još uvek nedostaje. Francuska, bivši kolonijalni gospodar Nigera, obećala je svoju podršku „naporima ECOVAS-a da porazi ovaj pokušaj državnog udara“, ne precizirajući da li podržava diplomatsko ili vojno rešenje, ili oboje. U međuvremenu, 55-člana Afrička unija odbila je da odobri vojnu akciju nakon sastanka u sredu, prema izveštajima francuskih medija.

Bez podrške Afričke unije, malo je verovatno da će intervencija ECOVAS-a proći, rekli su politički stručnjaci za Le Monde u sredu.

Francuska i SAD imaju vojne baze u Nigeru, sa oko 1.000 američkih i 1.500 francuskih vojnika koji su trenutno u zemlji. Lideri puča su nepokolebljivi da se ovo zapadno prisustvo mora okončati i suspendovali su vojne i trgovinske sporazume sa Francuskom. Pariz je kao odgovor uveo sankcije Nijameju, dok je Vašington prekinuo stranu pomoć.