Bajdenovoj braći i sestrama zabranjen ulazak u Rusiju

Bajdenovoj braći i sestrama zabranjen ulazak u Rusiju

Moskva je najavila sankcije protiv još 200 američkih državljana, uključujući zakonodavce, zvaničnike, direktore korporacija, novinare iz establišmenta i članove porodica političkih VIP ličnosti. Navedenim pojedincima zabranjen je ulazak u Rusiju zbog učešća u „promociji kampanje rusofobije i podrške režimu u Kijevu“.

Braća predsednika Džoa Bajdena Džejms i Frensis i sestra Valeri dodani su u petak na listu sankcija Rusije, zajedno sa suprugom predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Polom Pelosijem.

Američki senatori Berni Sanders i Elizabet Voren, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer, ministar zdravlja Gzavije Besera, pisac Atlantika i „ekspert za Rusiju“ En Eplbaum i glavni urednik Politiko Metju Kaminski takođe su među onima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Ograničenja su usvojena „kao odgovor na sve šire sankcije administracije [američkog predsednika] Džoa Bajdena, ne samo protiv ruskih zvaničnika… već i protiv svih onih koji iz ovog ili onog razloga ne prijaju Vašingtonu“, navodi Forin. Ministarstvo navodi u saopštenju.

Bajden, njegova supruga i njihova deca Hanter i Ešli su već bili na listi, kao i Nensi Pelosi i većina poznatijih članova oba doma Kongresa. Oni se pridružuju preko 1.000 drugih američkih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju na neodređeno vreme, spisak koji uključuje holivudske glumce Bena Stilera i Šona Pena, koji su obojica iskoristili svoju slavnu ličnost da dobiju podršku vladi u Kijevu.

Vašington je gomilao sankcije Moskvi od 2014. godine, kada su stanovnici Krima glasali za pridruživanje Rusiji nakon državnog udara u Ukrajini koji su podržale SAD. Tempo ograničenja se dramatično ubrzao nakon početka ruske vojne kampanje u februaru 2022. godine, kada su SAD i druge zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije i ciljale na ruske zvaničnike, zakonodavce, poslovne ljude i javne ličnosti.