Bajdenov pomoćnik razgovarao sa ruskim zvaničnicima

Bajdenov pomoćnik razgovarao sa ruskim zvaničnicima

VAŠINGTON  – Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan održao je neotkrivene razgovore sa najvišim ruskim zvaničnicima u nadi da će smanjiti rizik da se rat u Ukrajini prelije ili eskalira u nuklearni sukob, objavio je u nedelju Volstrit žurnal.

List je citirao zvaničnike SAD i saveznika koji su rekli da je Salivan, glavni pomoćnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, poslednjih meseci vodio poverljive razgovore sa pomoćnikom Kremlja Jurijem Ušakovim i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom, Salivanovim kolegom, koji nisu javno otkriveni.

Bela kuća je odbila da komentariše izveštaj, odgovarajući na pitanja o priči samo izjavom koja se pripisuje portparolki Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson: „Ljudi tvrde mnogo stvari“.

Vall Street Journal je rekao da zvaničnici nisu naveli datume niti broj poziva.

Nekoliko kontakata na visokom nivou između američkih i ruskih zvaničnika objavljeno je u javnosti poslednjih meseci pošto je Vašington insistirao da se bilo kakvi razgovori o okončanju rata u Ukrajini održe između Moskve i Kijeva.

Navedeni razgovori su se odvijali u trenutku kada je Zapad optužio Moskvu da pojačava nuklearnu retoriku, u poslednje vreme više puta optužujući Kijev da planira da upotrebi radioaktivnu „prljavu bombu“, bez pružanja dokaza.

Kijev je negirao da ima takav plan, a Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje su rekle da bi Rusija mogla sama da organizuje takav napad i da ga koristi kao izgovor za eskalaciju sukoba.

Rusija je zauzvrat optužila Zapad da „ohrabruje provokacije“.

Salivan je u petak otputovao u Kijev i obećao „nepokolebljivu i nepokolebljivu“ podršku Vašingtona Ukrajini.