Bajden priprema naredbu kojom bi se zatvorio azil ako stigne preko 2.500 migranata

Bajden priprema naredbu kojom bi se zatvorio azil ako stigne preko 2.500 migranata

Bela kuća obaveštava zakonodavce da se predsednik Džo Bajden priprema da potpiše izvršnu naredbu koja će zaustaviti zahteve za azil duž američko-meksičke granice kada prosečan broj dnevnih susreta dostigne 2.500, otvarajući granicu ponovo tek kada taj broj padne na 1.500, prema nekoliko izvora upućenih u diskusiju.

Očekuje se da će demokratski predsednik predstaviti ove akcije, koje predstavljaju njegov najagresivniji unilateralni potez do sada u cilju kontrole migracije preko granice, u Beloj kući tokom događaja zakazanog za utorak, na kojem će prisustvovati gradonačelnici gradova duž granice.

Izvori navode da bi ova izvršna naredba mogla stupiti na snagu odmah, s obzirom da su trenutni dnevni brojevi susreta veći od 2.500. Planira se da granica bude ponovo otvorena za tražioce azila samo kada dnevni prosek susreta padne na 1.500, što bi moglo biti izuzetno izazovno s obzirom da je poslednji put dnevni prosek bio na toj cifri u julu 2020. godine, tokom vrhunca pandemije COVID-19.

Visoki zvaničnici Bele kuće, među kojima su šef kabineta Džef Zients i direktor za zakonodavne poslove Šuvanzu Gofa, informisali su zakonodavce na Kapitol Hilu o detaljima predviđene naredbe pre formalnog predstavljanja u utorak. Ipak, ostaje nekoliko otvorenih pitanja o tome kako će ova izvršna naredba funkcionisati, posebno u vezi sa saradnjom Sjedinjenih Američkih Država sa meksičkim vlastima radi sprovođenja naredbi.

Predsednik je mesecima razmatrao ovaj korak nakon što je propalo zakonodavstvo o azilu usled masovnog protivljenja republikanaca, a Bajden je nastavio sa razmatranjem izvršne akcije iako su ilegalni prelasci granice već mesecima u opadanju, delom zbog pojačanih napora Meksika.

Bajdenova administracija je čekala ishod predsedničkih izbora u Meksiku pre nego što je započela sa ovim akcijama. Nakon što je Meksiko izabrao Klaudiju Šejnbaum za prvu žensku liderku zemlje, Bajden je izrazio posvećenost unapređenju odnosa između dve zemlje u korist njihovih naroda, a njih dvoje su razgovarali telefonom.

Izvršna naredba omogućava Bajdenu da pokaže da koristi svoje ovlašćenje nakon što je zakonodavstvo o granici propalo, a cilj ove naredbe je da spreči potencijalni porast broja susreta na granici koji bi mogao da se dogodi kasnije ove godine, bliže novembarskim izborima.

Bela kuća usvaja određene politike direktno iz dvopartijskog sporazuma o granici Senata, uključujući ograničavanje zahteva za azil kada broj susreta pređe određeni prag. Administracija teži da podstakne migrante da traže azil na zvaničnim ulazima, koristeći aplikaciju CBP One američke carine i granične zaštite, koja trenutno zakazuje oko 1.450 sastanaka dnevno.

Advokati administracije planiraju da iskoriste izvršna ovlašćenja navedena u zakonu o imigraciji i državljanstvu kako bi sproveli ovu naredbu, koja bi mogla naići na pravne izazove od strane grupa za prava migranata.