Bajden otkriva američke vojne planove za Tajvan

Bajden otkriva američke vojne planove za Tajvan

Ukratko se osvrćući na glasine o poseti predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, američki predsednik Džo Bajden je u sredu sugerisao da se vojska tome protivi. Njegovi komentari su usledili nakon dvodnevnih strogih upozorenja iz Pekinga da bi poseta mogla nepopravljivo da ošteti kinesko-američke odnose.

„Mislim da vojska misli da to trenutno nije dobra ideja. Ali ne znam kakav je to status“, rekao je Bajden novinarima na pitanje o mogućem putovanju Pelosije na Tajvan. On je razgovarao sa novinarima na Air Force One, vraćajući se u Vašington iz Masačusetsa, gde je najavio izvršne akcije u vezi sa klimatskim promenama.

Više medija objavilo je u utorak da Pelosi planira da odvede delegaciju Kongresa u Tajpej u avgustu, nakon što je otkazala putovanje u aprilu zbog zaraze Covid-19. Ovaj 82-godišnji demokrata nije zvanično ni potvrdio ni demantovao putovanje. Ni vlada u Tajpeju.

Ako Pelosi završi sa putovanjem, ona bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan od kada je to uradio predsednik republikanskog Predstavničkog doma Njut Gingrič 1997. godine.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je u sredu da SAD ostaju privržene politici „Jedne Kine“. Dok u očima Vašingtona to znači da status Tajvana ostaje nerešen, Peking kaže da to znači kineski suverenitet nad ostrvom, pri čemu je ponovno ujedinjenje samo pitanje vremena. Ostrvo koje je ranije kontrolisalo Japan, Tajvan je bio pod kontrolom kineskih nacionalista koji su napustili kopno 1949. godine, nakon što su izgubili građanski rat protiv Komunističke partije.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je u utorak da bi Pelosijeva poseta Tajvanu imala „ozbiljan uticaj“ na kinesko-američke veze, kršeći politiku „Jedne Kine“ i postojeće sporazume između Vašingtona i Pekinga.

„Ako SAD insistiraju da idu svojim putem, Kina će preduzeti čvrste i snažne mere da čvrsto zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. SAD moraju da snose sve posledice posete“, rekao je Džao.