Bajden: Republikanci i demokrate da se ujedine

Bajden: Republikanci i demokrate da se ujedine

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u tekstu u Volstrit žurnalu da demokrate i republikanci moraju da se udruže kako bi doneli jak dvopartijski zakon kako bi glavne tehnološke kompanije pozvale na odgovornost.

Što je najvažnije, Bajden je rekao da želi da vidi „ozbiljnu federalnu zaštitu privatnosti Amerikanaca“, uključujući postavljanje ograničenja na to koliko podataka poput lokacije, biometrije i zdravstvenih informacija može da se prikupi. Takođe je istakao specifičan rizik za decu.

„Moramo da smatramo da kompanije društvenih medija budu odgovorne za eksperiment koji sprovode na našoj deci radi profita“, napisao je on, navodeći borbu mladih ljudi sa maltretiranjem, nasiljem, traumama i mentalnim zdravljem.

Takođe je pozvao na reformu člana 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama kako bi se primorale tehnološke kompanije da „preuzmu odgovornost za sadržaj koji šire i algoritme koje koriste“.

I republikanci i demokrate proveli su veći deo proteklih nekoliko godina ispitujući različite aspekte tehnološkog sektora, uglavnom se slažući da postoje problemi sa snagom Alphabetovog Gugla, Meta Fejsbuka i drugih, dok se uglavnom ne slažu o tome kako rešiti te probleme.

U izjavi nakon objavljivanja mišljenja, demokratska senatorka Ejmi Klobučar rekla je da će nastaviti da se zalaže za usvajanje dvopartijskog zakona koji je sponzorisala kako bi se kompanijama, između ostalih mera, zabranilo da favorizuju svoje poslovanje u rezultatima pretrage.