Bajden stigao u Poljsku posle istorijske posete Ukrajini

Bajden stigao u Poljsku posle istorijske posete Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u ponedeljak uveče u Poljsku nakon nenajavljene posete Ukrajini, to je agenciji PAP potvrdio zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pjotr Vačik.

Američki predsednik je u poljski Pšemišl stigao vozom, nakon čega bi trebalo da se preseli u predsednički avion Air Force One i stigne u Varšavu. Bajdenova zvanična poseta Poljskoj počeće u utorak.

Istovremeno, u ponedeljak će se, kako prenosi PAP, Bajden sastati sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Lideri će održati razgovore licem u lice, nakon čega će uslediti plenarni razgovori na nivou delegacija.

Džo Bajden bi trebalo da održi govor u 17.30 časova na teritoriji Kraljevskog zamka u Varšavi.

U sredu, poslednjeg dana Bajdenove posete Poljskoj, održaće se samit bukureštanske devetke – formata koji objedinjuje zemlje istočnog krila NATO-a: Bugarsku, Češku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Rumuniju. , Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj. Na sastanku će učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tokom samita, lideri će razgovarati o daljem jačanju istočnog krila NATO-a, predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu, kao i o daljoj podršci Ukrajini.

Kako je objavljeno, Bajden je odlučio da rizično poseti Kijev tek u petak nakon što je u Ovalnom kabinetu dobio brifing od najviših članova njegovog tima za nacionalnu bezbednost. Nekoliko sati pre Bajdenovog odlaska, SAD su obavestile Rusiju o planovima za posetu ukrajinskoj prestonici kako bi se izbegle konfliktne situacije.

Američki predsednik je tokom posete najavio novi paket vojne pomoći SAD i dodatne sankcije Rusiji zbog njene agresije.