Bajden je sa Erdoganom razgovarao o završetku pristupanja Švedske NATO-u i Bliskom istoku

Bajden je sa Erdoganom razgovarao o završetku pristupanja Švedske NATO-u i Bliskom istoku

Američki predsednik Džo Bajden i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održali su telefonski razgovor u kojem je jedna od centralnih tema bio završetak prijema Švedske u NATO.

Lideri su „razgovarali o važnosti jačanja NATO-a, uključujući važnost što pre dočeka Švedske kao saveznika i daljeg poboljšanja kompatibilnosti Turske sa NATO-om“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Takođe su se dogovorili o daljim kontaktima radi pripreme za samit NATO-a u julu 2024. koji će biti održan u Vašingtonu.

U razgovoru o događajima na Bliskom istoku, Bajden je naglasio da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani. Lideri su takođe razgovarali o naporima da se poveća humanitarna pomoć civilnom stanovništvu Pojasa Gaze, njegovoj zaštiti i potrebi za „političkim horizontom“ za Palestince.

Erdogan je istakao potrebu da se „ljudska tragedija“ u Gazi što pre zaustavi i rekao da će primirje brzo postati moguće ako SAD prestanu da bezuslovno podržavaju Izrael, prenela je Anadolu. Turski lider je rekao da SAD treba da osiguraju prekid vatre u regionu što je pre moguće i da je to „istorijska odgovornost Vašingtona“.

Erdogan je takođe insistirao da stvaranje palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom vidi kao najbolje rešenje.

Napominje se da je razgovarano i o pitanju F-16 za Tursku.

Podsetimo, turski parlament, gde protokol o pristupanju Švedske NATO-u čeka dalje razmatranje, najavio je da bi ratifikacija mogla da se desi već 2024. godine.

Erdogan je ranije rekao da čeka korake američkog Kongresa za prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj kako bi turski parlament konačno ratifikovao ulazak Švedske u NATO.

U međuvremenu, Mađarska je ponovila obećanje Švedske da neće biti poslednja koja je ratifikovala prijem u NATO.