Bajden razgovarao sa Makronom nakon kontroverznih izjava o SAD i Kini

Bajden razgovarao sa Makronom nakon kontroverznih izjava o SAD i Kini

Predsednici Sjedinjenih Država i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron obavili su telefonski razgovor u četvrtak uveče, prenele su pres službe Bele kuće i Jelisejske palate.

Obojica lidera su, kako je navedeno, razgovarala o nedavnoj poseti francuskog predsednika Kini i situaciji oko Tajvanskog moreuza, kao i „potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini na pozadini brutalne agresije Rusije“.

U poruci Makronovog kabineta posebno se ističe da „Kina igra važnu ulogu u pomaganju da se sukob (rat u Ukrajini) okonča na srednji rok u skladu sa principima i ciljevima Povelje UN”.

„Šefovi dve države su se složili o važnosti nastavka saradnje sa kineskim vlastima na ovoj osnovi“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Bajden je pokrenuo pitanje potrebe jačanja vojnog potencijala Evrope, a Makron je uverio da će „Francuska u tome odigrati svoju punu ulogu“.

Ovo je prvi telefonski razgovor između lidera otkako je francuski predsednik na putu za Kinu pozvao EU da smanji zavisnost od SAD i upozorio da se ne meša u krizu oko Tajvana izazvanu „američkim ritmom i preteranom reakcijom“ NRK.

Makronov intervju je dobio širok publicitet i izazvao talas kritika, diplomate su govorile o šteti Ukrajini. Takođe je poznato da su izjave francuskog lidera zbunile čak i diplomate njegove zemlje.

Posmatrači pretpostavljaju da je Makronova retorika povezana sa njegovom željom da uvuče Kinu u proces rešavanja rata između Ukrajine i Rusije.