Austrija proterala dvoje diplomata iz ruske ambasade u Beču

Austrija proterala dvoje diplomata iz ruske ambasade u Beču

Austrija je u sredu objavila da je naredila dvojici diplomata iz ruske ambasade u Beču da napuste zemlju zbog navodnih špijunskih aktivnosti. Ministarstvo spoljnih poslova Austrije izdalo je kratko saopštenje u kojem je navedeno da su dvojica ruskih diplomata obavljala radnje koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom i da su stoga proglašeni „persona non gratae“.

Nisu dati detalji o prirodi aktivnosti dvojice diplomata, ali im je dat rok do 19. marta da napuste Austriju. Austrijski zvaničnik, upoznat sa situacijom, anonimno je potvrdio da su proterivanja povezana sa špijuniranjem.

Ovo proterivanje označava nastavak napetosti između Zapada i Rusije, koja je eskalirala nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Od tada, Zapadne zemlje i Rusija su više puta proterivale svoje diplomate kao odgovor na međunarodne tenzije.

Austrija, članica Evropske unije koja se drži politike vojne neutralnosti, ranije je bila oprezna u preduzimanju takvih akcija, ali je nedavno pojačala svoje mere. Prethodno je u aprilu 2022. proterala četiri ruska diplomata pod pritiskom javnosti i EU, a zatim još četiri u februaru 2023. godine. Čak i pre invazije na Ukrajinu, Austrija je proterala jednog ruskog diplomatu u avgustu 2020. godine.

Do trenutka objavljivanja vesti, ruska ambasada u Beču nije pružila komentar u vezi sa ovim proterivanjem. Ovo najnovije proterivanje samo dodaje slojeve tenzija između Rusije i Zapada, posebno u kontekstu međunarodne politike i bezbednosti.