Austrija povukla veto: Rumunija i Bugarska korak bliže ulasku u Šengensku zonu

Austrija povukla veto: Rumunija i Bugarska korak bliže ulasku u Šengensku zonu

Austrija je povukla veto i saglasila se s dokumentom koji omogućava Rumuniji i Bugarskoj bezvizni ulazak vazduhom, potencijalno označavajući prvi korak ka njihovom članstvu u Šengenskoj zoni, prema informacijama austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Dokument će sada biti prosleđen španskom predsedništvu EU i podložan je odobrenju svih članica bloka.

U dokumentu su navedena tri austrijska uslova za punopravno članstvo, uključujući povećano prisustvo Agencije EU za zaštitu granica Frontex u Rumuniji i Bugarskoj, kao i dodatna sredstva Evropske komisije za jaču zaštitu spoljnih granica i intenziviranje provera na tim granicama.

Premijer Bugarske, Nikolaj Denkov, izjavio je da je postignut sporazum o slobodnom putovanju vazduhom i morem između Austrije i Bugarske, dok je rumunski premijer Marsel Čolaku najavio da će Rumunija ući u Šengen u martu naredne godine.

Iako je Savet EU na nivou ministara unutrašnjih poslova u decembru prošle godine podržao ulazak Hrvatske u Šengen, odluke o Bugarskoj i Rumuniji bile su odložene, a Austrija je blokirala njihov prijem, tvrdeći da nisu dovoljno efikasne u borbi protiv ilegalne migracije na svojim teritorijama.