Predstavnički dom Argentine odobrio Mileijevu reformu ekonomije

Predstavnički dom Argentine odobrio Mileijevu reformu ekonomije

U petak je Predstavnički dom Argentine odobrio generalni predlog zakona o reformi ekonomije, predložen od strane libertarijanskog predsednika Havijera Mileija, nakon trodnevne burne debate. Ovaj predlog zakona ima za cilj deregulaciju ekonomije i prevazilaženje prepreka za sveobuhvatnu inicijativu, ali detalji iznad 300 članova još uvek su predmet pregovora. Zakon mora biti odobren i u Senatu kako bi stupio na snagu.

Milei je izrazio zahvalnost opozicionim liderima koji su podržali inicijativu, ističući da su „razumeli istorijski kontekst i odlučili da ukinu privilegije kaste i korporativne republike, u korist ljudi koji su osiromašeni i gladni“.

Iako je Mileijeva inicijativa generalno odobrena, neki poslanici su izrazili rezerve u vezi s privatizacijom državnih preduzeća i delegiranjem zakonodavnih ovlašćenja predsedniku. Ostali članovi zakona imaju za cilj ukidanje državne kontrole nad privredom, reformu administrativnog, zdravstvenog i obrazovnog sektora, kao i podizanje stopa javnih i komunalnih usluga.

Ovo probijanje inicijative kroz zakonodavstvo testira pregovaračke sposobnosti Mileija, ekonomiste s malo političkog iskustva koji je preuzeo dužnost 10. decembra. Njegova stranka za napredak slobode, iako treća po snazi u Kongresu, nema dovoljno mesta da sama nametne svoju agendu.

Milei je obećao drastično smanjenje državne potrošnje kako bi podržao budžetski deficit vlade, koji navodi kao uzrok inflacije, koja je 2023. dostigla 211%. Od preuzimanja dužnosti, Milei je sproveo niz mera kao što je devalvacija argentinske valute za 50%, smanjenje subvencija za transport i energiju, i odbijanje obnove ugovora za više od 5.000 državnih službenika.

Ove mere i predlozi izazvali su proteste u Buenos Ajresu, a prošle nedelje Milei se suočio s jednodnevnim generalnim štrajkom koji je organizovao najveći sindikat.