Premijer Bangladeša razgovaraće sa Modijem

Premijer Bangladeša razgovaraće sa Modijem

NjU DELHI – Premijer Bangladeša dočekan je u utorak u Indiji na ceremoniji u glavnom gradu Nju Delhiju tokom četvorodnevne posete sa ciljem jačanja bilateralnih veza, preneo je Asošijejted pres.

Šeik Hasina se rukovao sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem u predsedničkoj palati Raštrpati Bavan, a zvaničnici su rekli da će dvojica lidera kasnije tokom dana razgovarati o sporazumima o povezivanju, energetici, bezbednosti hrane i trgovini.

U Bangladešu se njena poseta smatra politički značajnom jer dolazi uoči opštih izbora sledeće godine. Hasina, koji održava topao odnos sa Indijom otkako je postao premijer 2009. godine, nastojaće da podstakne investicije i trgovinu, kao i da postigne napredak u vezi sa dugotrajnim pitanjima kao što je deljenje vode zajedničkih reka, kažu posmatrači.

Tokom vikenda, ministar spoljnih poslova Bangladeša rekao je novinarima da će dve zemlje verovatno potpisati sedam sporazuma koji se odnose na nauku i tehnologiju, upravljanje vodama i informisanje i emitovanje.

„Nadamo se da će poseta biti veoma uspešna. To će pomoći u ostvarenju naših ciljeva“, rekao je dr AK Abdul Momen, a prenosi list The Daili Star.

Odnos između suseda je ključan, a Indija je najveći trgovinski partner Bangladeša u Južnoj Aziji. Dok je Kina uključena u gotovo sve glavne šeme razvoja infrastrukture u Bangladešu, Indija je takođe željnija da preuzme zajedničke projekte.

U međuvremenu, Bangladeš ima značajnu trgovinsku neravnotežu sa Indijom, o čemu bi se moglo razgovarati tokom Hasine posete. U fiskalnoj godini 2021-22, Bangladeš je uvezao robu u vrednosti od oko 14 milijardi dolara iz Indije, dok je izvoz u susednu zemlju pao na 1,8 milijardi dolara, prema zvaničnim podacima. Vlasti i trgovinska tela često krive carinske i necarinske barijere, kao i antidampinške prepreke koje nameće Indija za nizak izvoz.

Još jedan prioritet za Hasinu može biti napredak u sporazumima o podjeli vode rijeke Teesta, glavne prekogranične rijeke koja počinje u indijskoj državi Sikim i prolazi kroz sjever države Zapadni Bengal prije nego što se ulije u Bangladeš.

Decenijama nije bilo pomaka po ovom pitanju sve do 2011. kada je Indija pristala da deli vodu tokom mršave sezone, između decembra i marta – ali dogovor nikada nije prošao zbog snažnog protivljenja glavnog ministra države Zapadni Bengal, Mamate Banerdžija.

Kada je Modi prošle godine posetio Bangladeš, ponovio je posvećenost Indije da zaključi ovaj sporazum, ali se ćorsokak odugovlačio.

Hasina je poslednji put posetila Indiju 2019. godine, kada su se ona i Modi složili da je potrebno pojačati napore da se olakša bezbedan povratak stotina hiljada Rohinja izbeglica koje su pobegle od nasilja u Mjanmaru i od tada su se sklonile u Bangladeš.

Premijer Bangladeša se u ponedeljak sastao sa indijskim industrijalcem Gautamom Adanijem, koji je nedavno postao treća najbogatija osoba na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Ona je takođe razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Indije i sazvaće potpredsednika i predsednika dok su u Nju Delhiju pre nego što ode u indijski grad Džajpur u četvrtak.