Mark Keli: Vreme je da se oslobodimo `zavera prošlosti`

Mark Keli: Vreme je da se oslobodimo `zavera prošlosti`

FENIKS – Demokratski senator Mark Keli pozvao je u subotu stanovnike Arizone da ostave „zavere prošlosti“, pozivajući na jedinstvo dan nakon što su ponovo bili izabrani na ključno mesto u Senatu.

Arizona je bila ključna u nastojanju bivšeg predsednika Donalda Trampa da poništi izbore 2020. i baci sumnju na legitimnost pobede predsednika Džoa Bajdena. Keli je vršio pritisak da se odmakne od lažnih tvrdnji o lažnim izborima koji su oblikovali politiku države u poslednje dve godine.

Keli je pobedila republikanca Blejka Mastersa, koga je Tramp, zajedno sa većinom ostatka liste GOP-a, podržao nakon što je progurao laž da su izbori 2020. ukradeni.

„Posle dugih izbora, može biti primamljivo da ostanemo fokusirani na stvari koje nas dele“, rekla je Keli u pobedničkom govoru u meksičkom restoranu u Feniksu. „Ali, videli smo posledice koje dolaze kada lideri odbiju da prihvate istinu i više se fokusiraju na zavere prošlosti nego na rešavanje izazova sa kojima se danas suočavamo.

Keli je pobedio nakon što se distancirao od Bajdena i izgradio imidž nezavisnog poslanika koji ne pripada njegovoj stranci. On se bacio na kalup svog prethodnika, pokojnog republikanca Džona Mekejna, čiji se uticaj još uvek oseća u politici Arizone četiri godine nakon njegove smrti.

Rekao je da se svakog dana seća da sedi na sedištu koje je Mekejn nekada držao. Keli je izabran na specijalnim izborima pre dve godine da bi završio Mekejnov mandat. Njegova ovogodišnja pobeda daje mu punih šest godina počevši od januara.

“Sen. Mekejn je otelotvorio sve što je bilo biti lider u vreme kada su naša država i naša zemlja i dalje podeljene“, rekao je Keli.

Keli, bivši NASA-in astronaut koji je četiri puta leteo u svemir, udata je za bivšu predstavnicu SAD Gabi Gifords, koja je inspirisala naciju svojim oporavkom od prostrelne rane u glavu tokom pokušaja atentata 2011. godine u kojem je ubijeno šest ljudi i povređeno 13 Keli i Gifords su osnovali grupu za zastupanje bezbednosti oružja.

Gifords, čija je politička karijera koja obećava prekinuta pucnjavom, pevao je uz muziku dok je Keli predstavljen u subotu i stajao pored njega ozaren dok je govorio.

Keli i Gifords su bili na koncertu Eltona Džona u Feniksu u petak uveče kada su saznali da su Asošiejted pres i druge novinske organizacije sazvale trku.

Bajden, koji putuje po Aziji, pozvao je Kelija da mu čestita, saopštila je Bela kuća.

Kelijeva pobjeda je demokrate odvojila jednu pobjedu od preuzimanja kontrole nad većom u naredne dvije godine Bajdenovog predsjedavanja.

Sa nerešenim glasanjem potpredsednice Kamale Haris, demokrate mogu da zadrže kontrolu nad Senatom tako što će pobediti ili u trci u Nevadi, što je još prerano za raspisivanje, ili u drugom krugu u Džordžiji sledećeg meseca. Republikanci sada moraju da pobede u obe te trke da bi osvojili većinu.

Masters nije priznao, rekavši u saopštenju da će se njegov tim pobrinuti da svaki zakonski glas bude prebrojan.

„Ako ih na kraju, senator Keli bude imao više od mene, onda ću mu čestitati na teško izborenoj pobedi“, rekao je Masters. „Ali birači odlučuju, a ne mediji; hajde da prebrojimo glasove.“

AP je proglasio Kelija pobednikom nakon što je objavljivanje rezultata sa 75.000 glasačkih listića u okrugu Marikopa jasno stavilo do znanja da Masters ne može da nadoknadi njegov manjak.

Nekoliko sati ranije, Masters je za Foks njuz rekao da bi okrug Marikopa, koji je daleko najveći u državi, trebalo da prestane da broji glasačke listiće i da počne iznova jer su izborni zvaničnici nehotice pomešali prebrojane i neprebrojane glasačke listiće.

Megan Gilbertson, portparolka okružnog odeljenja za izbore, potvrdila je da su glasački listići pomešani u dva biračka centra, ali je rekla da postoje nepredviđeni slučajevi da se pomiri svaka serija i dobije tačan broj. Ona je rekla da su slične greške napravljene i ranije, da je proces u toku decenijama i da ga nadgledaju posmatrači obe strane.

„Ne postoji pravni proces da se prestane sa brojanjem i počne iznova“, rekao je Gilbertson. „U okrugu Marikopa poštujemo zakone onako kako su napisani.

Pomno praćena trka za guvernera između demokrate Kejti Hobs i republikanca Kari Lejk bila je prerano da se opiše u subotu. Okruzi Maricopa, Pima i Iavapai, koji čine ogromnu većinu neprebrojanih glasačkih listića, nastavili su da ih prebrojavaju u subotu i očekivalo se da će nove rezultate objaviti uveče.

Oko 50 konzervativnih demonstranata okupilo se ispred ograde oko centra za obračun izbora u okrugu Marikopa u centru Feniksa u subotu u podne kako bi skrenuli pažnju na svoju zabrinutost zbog glasanja dok ih je pratilo oko 30 novinara.

Scena je bila bučna, ali mirna, sa nekoliko zamenika okružnog šerifa u blizini koji su čuvali kompleks.

Nekoliko demonstranata je nosilo balističke prsluke ili pištolje. Neki su nosili američke zastave, znake kampanje za jezero ili natpise sa sloganima kao što su „Kari je pobedila“, „Prebroji glasove“ i „Hobs je varalica“.

Šerif Pol Penzone rekao je da je povukao poslanike iz celog okruga i sa drugih zadataka da zaštiti glasačke listiće i ljude koji ih prebrojavaju. Napominjući da je protest izazvan tvitom državnog poslanika, Penzone je pozvao izabrane zvaničnike da ne pozivaju demonstrante u zgradu za izbore.