Makron pozdravlja francuska pitanja o klimi uoči COP27

Makron pozdravlja francuska pitanja o klimi uoči COP27

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je u subotu selfi video na društvenim mrežama tražeći od javnosti da mu pošalje pitanja o tome šta Francuska treba da uradi po pitanju klimatskih promena i biodiverziteta, piše Asošijeted pres.

Hiljade odgovora brzo je stiglo. Nekoliko ih je bilo neprijateljski ili dovodilo u pitanje njegovu iskrenost, ali su uključivali i rigorozna pitanja o subvencijama za fosilna goriva, zagađenju mora i nuklearnoj energiji.

Makron, koji će u nedelju učestvovati na otvaranju pregovora UN o klimi u Egiptu, obećao je da će odgovarati na pitanja od sledeće nedelje.

Na snimku je pročitao pismo javnosti u kojem se pita zašto ne proglasi „vanredno stanje životne sredine“. Rekao je da me pismo „podstaklo da postavim pitanja o tome šta radimo u vezi sa ovim ekološkim izazovom, izazovom naše generacije“.

Na početku svog predsedničkog mandata, Makron je obećao da će rešavanje pitanja klimatskih promena učiniti glavnim prioritetom, ali je bio izložen široko rasprostranjenim kritikama jer nije uveo dovoljno opipljivih promena.

Očekuje se da će na pregovorima COP27 u Egiptu u ponedeljak, Makron razgovarati o finansiranju vezanom za klimu, zaštiti šuma, Velikom zelenom zidu u Africi i drugim merama prilagođavanja klimi, saopštila je njegova kancelarija.

Od njega se takođe očekuje da istakne važnost – i izazov – pridržavanja klimatskih obaveza dok se Evropa suočava sa energetskom krizom proisteklom iz ruskog rata u Ukrajini.

Sve su to ključna pitanja na pregovorima o klimi u primorskom letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, za koje se očekuje da će uključiti više od 120 svetskih lidera i koji će trajati od 6. do 18. novembra.

Loran Fabijus, francuski diplomata koji je predsedavao pregovorima UN 2015. koji su proizveli Pariski klimatski sporazum, uputio je molbu okupljenima u Egiptu u subotu: „Imajte na umu da najlepše najave ne znače ništa ako ih ne podržavaju precizne i brze politike i akcije.”