Bugari održavaju 4. izbore za 18 meseci usred previranja

Bugari održavaju 4. izbore za 18 meseci usred previranja

SOFIJA – Bugari će danas glasati na opštim izborima — četvrtim u poslednjih 18 meseci — obeleženim besnim ratom u blizini, političkom nestabilnošću i ekonomskim teškoćama u najsiromašnijoj članici Evropske unije, prenosi Asošijejted pres.

Biračka mesta otvorena su u 7:00 (04:00 GMT). Prvi rezultati izlazne ankete biće objavljeni nakon zatvaranja birališta u 20 časova. (1700 GMT) i preliminarni rezultati se očekuju u ponedeljak.

Istraživanja uoči glasanja sugerišu da bi do osam partija moglo da pređe cenzus od 4% za ulazak u fragmentirani parlament u kojem bi populističke i proruske grupe mogle da povećaju svoju zastupljenost.

Nakon slabe kampanje, očekuje se da će odziv biti nizak zbog apatije birača i razočaranja političarima koji nisu u stanju da sastave održivu vladinu koaliciju.

Prevremeni izbori dolaze nakon što je krhka koalicija koju predvodi prozapadni premijer Kiril Petkov izgubila izglasavanje nepoverenja u junu. On je kasnije tvrdio da je Moskva koristila taktiku „hibridnog rata“ da sruši vladu jer je odbijala da plati račune za gas u rubljama i naredila masovno proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske.

Slaba izlaznost ide u prilog bivšoj vladajućoj partiji GERB trostrukog bivšeg premijera Bojka Borisova koja uprkos daljem smanjenju podrške i dalje može da računa na većinu lojalnih birača i najverovatnije će završiti prva.

Ipak, predviđeni procenat neće biti dovoljan da Borisovljeva stranka formira jednopartijsku vladu, a šanse za koaliciju predvođenu GERB-om su male jer je većina protivnika okrivljuje za korupciju.

Nedavno istraživanje Galupa internešenela je GERB rangiralo na prvo mesto sa 25,8%, a sledi njegov glavni rival — partija Kirila Petkova Nastavljamo promene sa 16,6%.

Petkov je odbacio rezultate ankete kao upitne i izrazio uverenje da će glasanje dati pozitivne rezultate za njegovu stranku Nastavljamo promene.

„Ovog puta ćemo pobediti još više i očekujem da ćemo uspeti da formiramo koaliciju“, rekao je on na poslednjem predizbornom mitingu svoje stranke u petak.

Mnogi Bugari dele proruska osećanja, što predstavlja plodno tlo za agresivnu propagandu Kremlja u balkanskoj zemlji.

Rat u Ukrajini bio je među glavnim temama u ovoj kampanji i privlače pozivi lidera proruske stranke Vazraždane Kostadina Kostadinova na „punu neutralnost“ Bugarske u ratu, ili pozivi na ponovno pregovaranje o odnosima sa EU.