Bajden i Trus nastoje da izglade podelu u Severnoj Irskoj

Bajden i Trus nastoje da izglade podelu u Severnoj Irskoj

Američki predsednik Džo Bajden i premijerka Britanije Liz Trus proglasili su se u sredu za čvrste saveznike dok su pokušavali da zakrpe podele oko uticaja Bregzita na mir u Severnoj Irskoj, prenosi Asošijejted pres.

Lideri su se sastali u Ujedinjenim nacijama dva dana nakon što su prisustvovali sahrani kraljice Elizabete Druge u Londonu, a Britanija se nada da će globalna dobra volja prema pokojnoj kraljici pomoći da se izglade neravnine u odnosima sa SAD i drugim saveznicima uzrokovanim britanskom odlazak iz Evropske unije.

SAD su posebno zabrinute što je Bregzit uzdrmao temelje mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim je okončano 30 godina sektaškog nasilja.

„Obojica smo posvećeni zaštiti Sporazuma Severne Irske na Veliki petak i radujem se što ću čuti šta imate na umu“, rekao je Bajden na početku sastanka u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Truss je rekla da se „raduje diskusiji o sporazumu o Velikom petku u Belfastu i o tome kako ćemo se pobrinuti da to bude održano u budućnosti“.

Trus je zahvalio predsedniku i prvoj dami Džil Bajden na dolasku u London na kraljičinu sahranu i opisao Sjedinjene Države i Britaniju kao „postojane saveznike“. Ali izbegavala je da o transatlantskom partnerstvu govori kao o „posebnom odnosu“, izbegavajući jezik koji su koristili njeni prethodnici još od Vinstona Čerčila.

Bajden je rekao da je Britanija „naš najbliži saveznik na svetu“.

Trus i Bajden se sagledavaju oko ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je Britanija najveći vojni doprinos Ukrajini posle SAD.

Što se tiče Kine, Trusova zabrinutost zbog „rastuće asertivnosti“ Pekinga odražava Bajdenove stavove. Dvojica lidera dele zabrinutost da Kina zaobilazi zapadne demokratije u udvaranju sveta u razvoju.

Ali Trus, koji je preuzeo dužnost 6. septembra, suočava se sa skepticizmom mnogih američkih diplomata i političara u vezi sa Bregzitom. Trus je bio ministar trgovine i spoljnih poslova u vreme bivšeg premijera Borisa Džonsona, zagovornika Bregzita koji je uveo odnose sa 27-članom EU u hladno novo doba.

Severna Irska je jedini deo Ujedinjenog Kraljevstva koji deli kopnenu granicu sa članicom EU, a Bregzit je doneo nove carinske provere i papire za trgovinu Severne Irske. Pitanje je preraslo u političku krizu za vladu koja deli vlast u Belfastu, sa britanskim unionističkim političarima koji odbijaju da formiraju vladu sa irskim nacionalistima jer vide da provere podriva mesto Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U želji da izađe iz ćorsokaka, Britanija je objavila zakon o obustavljanju provera i pokidanju dela svog pravno obavezujućeg sporazuma o Bregzitu sa EU — potez koji je razbesneo blok i uznemirio Vašington. Bajden je upozorio da nijedna strana ne bi trebalo da uradi ništa da potkopa Sporazum na Veliki petak, koji su SAD igrale ključnu ulogu u pregovorima.

Ponosni Amerikanac irskog porekla Bajden se posebno zainteresovao za ovo pitanje.

Mnogi britanski političari za Bregzit obećali su da će svaki gubitak trgovine sa EU biti lako zamenjen povećanom razmenom koju podstiču sporazumi o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama, kao što su SAD.

Ali Trus je ove nedelje bio primoran da prizna da je dugo tražena UK-U.S. sporazum o slobodnoj trgovini se ne bi dogodio „kratkoročno do srednjeročno“, delimično zbog protivljenja u Bajdenskoj administraciji i Kongresu,

„Trenutno ne pregovaramo o trgovinskom sporazumu sa SAD – SAD trenutno ni sa kim ne pregovaraju o trgovinskom sporazumu – ali smo otvoreni za pregovore o trgovinskom sporazumu kada administracija odluči da je to ono što žele da urade“, Trus je rekao na sastanku sa poslovnim liderima u Njujorku u sredu.