Australijski premijer se nada susretu sa Sijem

Australijski premijer se nada susretu sa Sijem

KANBERA – Australijski premijer Entoni Albanez izjavio je u sredu da bi bilateralni sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom bio „pozitivna stvar“ ako bi se mogao dogovoriti na marginama jednog od samita lidera koji će se održati u jugoistočnoj Aziji ovog meseca, prenosi AP.

Albanezeov pomak sa neutralnog govora o izgledima njegovog prvog sastanka sa kineskim liderom sugeriše da australijski lider očekuje da će do pregovora doći.

„Jasno sam stavio do znanja da je dijalog dobra stvar, pa ako se dogovori sastanak sa Sijem, onda bi to bila pozitivna stvar“, rekao je Albaneze novinarima.

Albanese u petak odlazi iz Australije na samit Istočne Azije u Kambodži, nakon čega sledi sastanak Grupe 20 u Indoneziji, a zatim sastanak foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Tajlandu.

Albanese je rekao da njegova kancelarija organizuje „niz sastanaka“ sa „različitim liderima“, koji će biti objavljeni kada detalji budu finalizovani.

Odnosi Kine i Australije pokazuju znake odmrzavanja od maja kada je Albanska Laburistička partija levog centra pobedila na izborima prvi put u devet godina. Peking je odmah ublažio zabranu kontakata između ministara.

Albanese je pozvao Kinu da pokaže dobru veru prema svojoj novoj vladi tako što će ukinuti niz zvaničnih i nezvaničnih trgovinskih barijera koje koštaju australijske izvoznike procenjenih 20 milijardi australijskih dolara (13 milijardi dolara) godišnje. Ali Kina nije pokazala znake ublažavanja trgovinskih ograničenja.

Ambasador Kine u Australiji Sjao Ćan rekao je u avgustu da će Peking razgovarati sa Australijom da li su uslovi ispravni u novembru da se Albaneze sastane sa Sijem u Indoneziji tokom samita G-20. Ne očekuje se da će Si prisustvovati Istočnoazijskom samitu.

Do sastanka će doći pošto se pojačava konkurencija za uticaj među ostrvskim državama južnog Pacifika između Australije i Kine otkako je Peking početkom ove godine sklopio bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima, što je izazvalo strahove od uspostavljanja kineske pomorske baze u regionu.

Bilateralni odnosi sa prethodnom konzervativnom vladom Australije pogoršali su se zbog pitanja uključujući australijske zahteve za nezavisnom istragom pandemije COVID-19 i zabranu učešća kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja u australijskim 5G mrežama iz bezbednosnih razloga.