Estonska premijerka Kaja Kalas u fokusu za ključne funkcije u EU nakon izbora

Estonska premijerka Kaja Kalas u fokusu za ključne funkcije u EU nakon izbora

Estonska premijerka Kaja Kalas postala je centralna figura u diskusijama o formiranju „tima snova“ koji bi činile iskusne žene na ključnim pozicijama Evropske unije nakon izbora za Evropski parlament zakazanih za jun. Prema izveštaju portala Politico EU, kombinacija koja uključuje Kaju Kalas kao visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Mette Frederiksen kao predsedavajuću Evropskog saveta, Ursulu von der Leyen kao predsednicu Evropske komisije i Robertu Metsolu kao predsedavajuću Evropskim parlamentom, privukla je pažnju kao potencijalno snažan i politički balansiran tim.

Estonska premijerka, otvorena kritičarka Rusije, stekla je priznanje kao lider sa snažnim stavom, posebno u kontekstu sukoba u Ukrajini. Kaja Kalas već je istakla svoje ambicije da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a, čime bi dodatno ojačala svoju međunarodnu poziciju.

U političkim krugovima Brisela, njen angažman i čvrst stav prema Rusiji dobijaju na značaju u svetlu trenutnih međunarodnih tenzija. S obzirom na aktuelni sukob u Ukrajini, diplomatski izvori tvrde da je nužno dati spoljnopolitički portfelj Istočne Evrope nekome ko ima jasan i odlučan pristup ovom pitanju.

Izvor iz diplomatskih krugova EU izjavio je za Politico da bi ovaj „tim snova“ imao smisla ne samo zbog političkog usklađivanja unutar EU, već bi takođe poslao snažnu poruku o zastupljenosti žena na najvišim političkim mestima. Ova kombinacija ženskih lidera zauzela bi ključne pozicije u institucijama EU, što bi bila značajna prekretnica u evropskoj politici.

S obzirom na dosadašnji tok događaja i političke izazove s kojima se EU suočava, formiranje ovakvog tima predstavljalo bi značajan korak ka postizanju rodne ravnopravnosti na političkoj sceni Evropske unije. Očekuje se da će ovakvi razgovori dodatno intenzivirati političku dinamiku uoči predstojećih izbora za Evropski parlament.